Vi ble lovet veivalg. De uteble.

Iver Neuman ved NUPI og Professor Kåre Martinsen Dahl fra Forsvarets Høgskole gir oss nå rett i at regjeringen ikke tar noen veivalg i sikkerhetspolitikken. Stina Torjesen og jeg gikk ut i Dagens Næringliv og kritiserte regjeringen for å ikke ta noen reelle veivalg i sine nye stortingsmeldinger, men for kun å liste opp en rekke enkeltforslag.  Regjeringens rammeverk for sikkerhet og utenrikspolitikk er ikke godt nok i en tøff ny verden mener vi.

Kåre Martinsen Dahl og Iver Neuman kritiserer i podcasten «Du verden!» meldingen om utenriks- og sikkerhetspolitikk og manglende veivalg (hør den her).

Kåre Martinsen Dahl sier: «Det loves veivalg. […] Jeg ser ingen alternativer eller veivalg. […] Meldingen er ikk egnet til diskusjon. […] Ordet valg tror jeg ikke du finner i meldingen i det hele tatt.» […] «Jeg trodde printeren hadde konka, for jeg fikk ikke ut et eneste veivalg». Dahl viser til at meldingene som er framlagt fra våre naboland innen sikkerhetspolitikken diskuterer dilemmaer vi står ovenfor i mye større grad enn denne meldinga fra den norske regjeringen.

Det er ikke ofte det kommer en egen stortingsmelding om hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk, men fredag 21. april lanserte altså regjeringen meldingen ”Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.” Professor Kåre Martinsen Dahl fra Forsvarets Høgskole møter statssekretær Marit Berger Røsland til debatt i denne podcasten. I tillegg forteller Iver B. Neuman fra NUPI hvilke veivalg som han mangler i meldingen.

 

%d bloggere liker dette: