Politisk maler i Trumps verden

Lurer du på hvor bildene i boka vår «Sosialdemokratisk utenrikspolitikk i Trumps verden» kommer fra?

To av bildene i boka vår er malt av den europeiske, katalanske, spanske og tyske kunstneren José Garcia Y Más. I arbeidet med et tidligere blogginnlegg her og boka kom jeg over José. Siden den gang har vi hatt kontakt og han, og kona Renata, har vært snille og sendt oss flere bilder vi kunne bruke.

Boka begynner med dette bildet som heter «Verden i tvinge» (Guantánamo). Man skulle nesten tro det er fra 2017…

Vi har det siste halvåret hatt en spennende og fascinerende dialog gående om utviklingen i Europa den senere tida. Han på en stille øy i Nord-Tyskland borte fra storbylivet og jeg midt i et stadig mer vibrerende og globalt Oslo. Han uttrykker uroen sin i malerier, Stina og jeg prøver å presentere løsninger i boka vår.

José (72) er et produkt av det liberale Europa, men sønn av en helt annen tid. Opprinnelig fra Spania, men har bodd de siste tiårene i Tyskland. Begge land med en fascistisk fortid og Catalonia hvor Garcia kommer fra med en nasjonalistisk samtid.

I det andre bildet i boka henter José fram den for ham så typiske sarkasmen. I «oppstandelsen» (Die Auferstehung 2008) dukker Marx opp på Wallstreet…

Garcia Y Más maler som en av få kunstnere politiske hendelser «as we speak», men i en tid da alle andre medier er raskere enn lerretet. Hans stil blir kalt «sarcastic realism» og har i vår tid noe barnslig og lekende over seg. Kanskje ikke helt ulikt den trumpiske verden vi lever i? Så la meg derfor avslutte med dette bildet fra 2008: «Hedgefond»:

Les mer om José Garcia Y Más 


Foto: Ostsee-Zeitung

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: