Norge må øke eksporten av «anstendig arbeidsliv»

Under én prosent av norsk bistand gikk til potten «anstendig arbeid» fra 2002-2013. Siden 2013 har Regjeringen halvert bistanden (i kroner og øre) som går til anstendig arbeid på bistandsbudsjettet.

— Norge er bygd på slagord som «arbeid til alle» og «et anstendig arbeidsliv». Men feltet er nedprioritert i utenrikspolitikken, sier Kim N. Gabrielli til LO-Aktuelt.

Sammen med Stina Torjesen gir han ut boka «Sosialdemokratisk utenrikspolitikk i Trumps verden». Forsiden prydes av et veggmaleri fra Litauen; en kyssende Donald Trump og Vladimir Putin.

— Vi lever i en tid med økende ulikhet, høyrepopulisme og proteksjonisme fra vest til øst. Trump og Putin er uttrykk for dette. Midt i dette bildet står Norge, og vi kan gjøre en viktig forskjell, fortsetter Gabrielli.

Ved nettopp å bruke egne erfaringer fra den norske kampen mot ulikhet, kan politikerne bidra til å snu det internasjonale bildet, mener forfatterne. De henvender seg særlig mot Arbeiderpartiet med forslagene sine.

Oljefondet er et av verdens største fond med investeringer i over 9000 selskaper, skriver forfatterne.

— Fondet må ha langt tydeligere forventninger til arbeidstakerrettigheter og trepartssamarbeid til styrene i selskapene de investerer i enn de har i dag, fortsetter Gabrielli.

Les hele artikkelen på LO Aktuelt

%d bloggere liker dette: