Mot rødrød koalisjon i 2017

Sosialdemokratiske SPD trenger sosialistiske Die Linke for å vinne tilbake makten i Tyskland. En rødrød koalisjon i 2017 er derfor en farbar vei. Regionalvalget i Brandenburg viser at det er mulig.

Dietmar Woidke Ministerpräsident Brandenburg SPD und Christian Görke Finanzminister Brandenburg

Tyske sosialdemokrater har siden murens fall vegret seg for å samarbeide med Die Linke. Sosialistpartiet har blitt assosiert med tidligere Stasi-agenter og DDRs regjeringsparti. Men sosialdemokratene er bakpå. Etter to storkoalisjoner sammen med Merkels kristendemokrater og en egen konservativ-liberal regjering er det på tide at SPD vender tilbake som det viktigste regjeringspartiet. Da går veien via Die Linke.

Sett utenifra og fra en norsk kontekst kan det virke innlysende at SPD må samarbeide med Die Linke. Men både båndene til DDR og overgang fra fremstående politikere i SPD til Die Linke har opprettholdt en kraftig splid mellom partiene.

Men i forbundsstaten Brandenburg regjerer SPD og Die Linke nå sammen. I Tyskland blir dette sett på som et første tegn på at en rødrød koalisjon er mulig ved valget til Forbundsdagen i 2017. Eller eventuelt en rødgrønnrød koalisjon med Miljøpartiet De Grønne. De maktpolitiske realitetene gjør at SPD vil søke mot venstre i 2017.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: