Brendes tre taktskifter

Utenriksministeren liker ordet «taktskifte» og lanserte tre slike i den utenrikspolitiske redegjørelsen i dag. Han lovte også et nytt steg – i nordområdepolitikken.

brend taktskifte

Taktskifte 1: Fremme global handel. Regjeringen vil intensivere innsatsen for å oppnå enighet om en global handelsavtale. Regjeringen vil komme med en stortingsmelding om frihandel og globalisering.

Taktskifte 2: Fremme norske næringsinteresser internasjonalt. Regjeringen vil øke satsingen på økonomisk diplomati. Brende vil styrke Norges diplomatiske tilstedeværelse i de fremvoksende økonomiene. Det er bra. Stina Torjesen har tidligere tatt til ordet for at Norge må satse på nye stormakter her på bloggen. I dag er det 250.000 ansatte i norske selskaper i utlandet. Antallet ansatte i norske selskaper i Afrika er tredoblet på tre år.

Brende vil samle næringsfremme, økonomisk diplomati, energi og en fremtidsrettet utviklingspolitikk i UD. Det er et godt grep. Men etter min mening må det større grep til: En samkjøring av Innovasjon Norge, Norad, Fredskorpset og de ansvarlige i UD-systemet m.fl. Skal Norge være ledende trenger vi det beste clusteret for en næringsfremmende utenriks- og utviklingspolitikk. Men det får jeg komme tilbake til senere en gang.

Taktskifte 3: Respondere på økt press mot menneskerettighetene. MR er under press fra ulike grupper deriblant religiøse og konservative. Brende trakk særlig fram kvinners og LHBTs rettigheter. Han understrekte at MR er en av FNs tre hovedpilarer. Jeg er enig med ham når han påpeker, at det er uholdbart at høykommissæren for menneskerettigheter (OHCHR) bare tilføres tre prosent av FNs totalbudsjett. Det er bra at Brende vil øke Norges støtte til høykommissæren. Regjeringen vil komme med en stortingsmelding på MR i utenrikspolitikken før sommeren.

Et steg i nordområdepolitikken?

Brende sa: «En samlet politikk for nordområdene ble løftet frem av regjeringen Bondevik II i Stortingsmelding nr. 30 (2004-2005) «Muligheter og utfordringer i nord». Den ble videreutviklet av Stoltenberg II. Vi tar et nytt steg.» Så ble det uklart for meg hva det neste steget skulle være. Redegjørelsen ga ingen konkrete svar på hva det nye steget var.

Utdanning, atomsikkerhet og nødhjelp

Brende lovte en stortingsmelding som konkretiserer «globalt lederskap innen utdanning» som omtalt i regjeringsplattformen.

Norge er den sjette største humanitære giveren til Syria og nabolandene. Norge vil søke å bidra til at de politiske forhandlingene kommer i gang igjen.

Brende omtalte også behovet for å styrke det samlede folkerettslige rammeverket knyttet til atomsikkerhet, spredning av kjernefysisk materiale og kjernefysisk terrorisme.

Ellers nevnte han som forventet Russland-Ukraina, Norges forsøk for å få til et bedre forhold til Kina og hvor viktig NATO og EU er. Bortsatt fra Ukraina-krisa og Stoltenbergs kandidatur som NATO-leder, er altså det aller meste ved det gamle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: