Et globalt ernæringsfond etter modell av GAVI

Den neste globale helsedugnaden

Jeg har sendt inn følgende forslag til årsmøtet i Internasjonalt Forum Ap:

Norges satsing innen globale helse bør videreutvikles til å inkludere barns ernæring. Norge bør være en pådriver for at det opprettes et globalt ernæringsfond etter modell av den internasjonale vaksinealliansen, GAVI.

Begrunnelse:

Feil- og underernæring er den bakenforliggende årsaken til en tredjedel av dødsfallene blant barn under fem år. I følge UNICEF er så mange som ett av fire barn under fem år i verden underernært og underutviklet.  Åtti prosent av disse barna bor i 14 av verdens fattigste land. Til sammen utgjør det 165 millioner underutviklete barn på verdensbasis.

Kognitiv og fysisk underutvikling reduserer barnas fremtidige evne til å lære, forstå logiske sammenhenger, jobbe og tjene penger til livets opphold. Dette påvirker hele den sosiale og økonomiske utviklingen i lokalsamfunnet og landene der barna vokser opp. Ledende økonomer, inkludert nobelprisvinnere fra Copenhagen Consensus, Davos Ecomic Forum og Verdensbanken har ved flere anledninger påpekt at det å gi små barn mikronæringsstoffer er et av de fremste og mest kostnadseffektive tiltakene som finnes for å fremme økonomisk vekst og utvikling. I følge Copenhagen Consensus kan feil- og underernæring gi et tap i BNP på opptil 12 % i enkelte utviklingsland, I følge Verdensbanken kan feilernæring gi et tap på BNP på 2-3 %.

Etter at vaksiner til alle barn for alvor ble satt på dagsorden, med Norge som en viktig pådriver og støttespiller, har vi sett en fantastisk forbedring i barns overlevelsesmulighet. Siden 1990 er barnedødeligheten nesten halvert, samtidig som verdens befolkning har økt med en tredjedel. Kampen for å nå ut med nødvendige vaksiner til hvert eneste barn skal ha en stor del av æren for at millioner av foreldre nå får se sine barn vokse opp. Samarbeidet mellom Den internasjonale vaksinealliansen (GAVI) som samler inn midler fra offentlige, private aktører, samt enkeltindivider til vaksinearbeidet og FNs barnefond (UNICEF) som fortsatt deler ut 1/3 av verdens vaksiner, har gitt resultater. GAVI har vist seg å være en suksessrik modell for å samle inn mer midler til vaksinearbeidet.

Norge bør videreutvikle sitt engasjement på global helse nå som stadig flere land har en vaksinedekning på 90 prosent (131 land per 2012). Den neste store globale helsedugnaden står innen ernæringsfeltet. Suksessen med GAVI er noe Norge bør nå gjenta på ernæringsområdet. Norge bør gå i bresjen for å opprette et globalt ernæringsfond. Ernæringsfondet vil samle inn midler som kan brukes av FN-systemet og statene i deres ernæringsarbeid. Fondet bør bygge på det eksisterende FN-initiativet Scaling Up For Nutrition (SUN)Ernæring er helt avgjørende for barns kognitive og fysiske evner, og dermed utslagsgivende for ethvert samfunns utvikling. Det vil bidra til å sikre barn helt grunnleggende ernæring gjennom utdeling av mikronæringsstoffer i akutte situasjoner og på sikt et mer omfattende ernæringsarbeid globalt.

Se kilder og bakgrunnsinformasjon:

UNICEF Global Nutrition Report 2013

Institute of Development (UK) – Nutrition Project

De første tusen dagene varer evig (UNICEF Norge)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: