Likegyldighet er den verste barnesykdommen

Martin Luther King jr. sa en gang at tragedien i verden ikke er undertrykkelsen og grusomhetene fra onde mennesker, men stillheten fra de gode. Ingen ønsker å se at 18.000 barn under fem år dør hver dag. Likevel skjer det, skriver Bernt G. Apeland i en kronikk på Nye meninger.

martin luther king

I år er det 25 år siden vi lovte alle verdens barn en bedre framtid. I 1989 fikk barna sin egen FN-konvensjon; Barnekonvensjonen. Nesten alle verdens land har sluttet seg til den. Bare USA, Somalia og Sør-Sudan har latt være å ta dette viktige skrittet for barn.

Siden 1989 har barns rettigheter opplevd et sprang i riktig retning. I 25 år har UNICEF publisert et årlig barneregnskap – tilstandsrapporten for verdens barn. I disse dager lanseres årets regnskap og utviklingen er tydelig:

Langt flere barn overlever. De er sunnere, flere har tilgang til rent drikkevann, de spiser bedre, går oftere på skolen og utfører sjeldnere farlig barnearbeid i dag enn for 25 år siden. Antall barn under fem år som dør, er halvert siden 1990. Det er mye å feire.

Samtidig viser årets barneregnskap at det dessverre er for tidlig å tenne lysene og åpne sjampanjebrusen. Det gjenstår fortsatt mye i arbeidet for å sikre en bedre fremtid for verdens barn. For mens norske barn har det best i verden, dør det fortsatt hver eneste dag nesten like mange barn under fem år som det bor i Bergen. Det vil si at 18.000 barn dør daglig. Det blir 6.6 millioner barn på et år. De aller fleste dør av årsaker vi enkelt kan behandle eller forebygge.

Fortsatt blir 11 prosent av verdens jenter giftes bort før de fyller 15 år og hver femte jente i verden får barn før de fyller 18. Fortsatt er det 57 millioner barn som aldri begynner i førsteklasse på skolen. 165 millioner barn er fysisk og kognitivt underutviklet, fordi de ikke får nok eller riktig ernæring. Og fortsatt jobber 85 millioner barn i farlig barnearbeid.

Verdens 2,2 milliarder barn fortjener bedre. Både fordi det er deres rett, men også fordi vi må starte med de minste for å sikre at våre samfunn blir et bedre sted å bo.

”Noen tror det ikke nytter, mens andre kaster tiden bort med prat.” skrev Lillebjørn Nilsen og teksten er like aktuell i dag. Fremskrittene som verdens barn har opplevd skyldes at noen har brydd seg om å skape dem. Men, til tross for at mange bryr seg går ikke utviklingen fort nok.

Ingen ønsker å se at 18.000 barn under fem år dør hver dag. Ingen enkeltpersoner, ingen politiske ledere eller systemer. Likevel skjer det.  Derfor sier jeg at likegyldigheten er den verste barnesykdommen og det største hinderet i kampen for en bedre verden.

Les hele kronikken på Dagsavisen nye meninger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: