Jenters rett til utdanning

Statsministeren ser ut til å ha bestemt seg for at jentersutdanning skal være hennes internasjonale satsing. Det er et klokt og et helt riktig valg. Utdanning er helt avgjørende for et lands utvikling og for økonomisk vekst. Norge nysatsing på helse var den forrige regjeringens store prosjekt, den nye regjeringen vil sats mer på utdanning. Det er bra. Samtidig er det viktig at Norge fortsetter å videreutvikle global helse. Neste steg bør nå være å ta tak i den neste store helsekampen, nemlig den globale ernæringskrisen. 165 millioner barn er fysisk og kognitivt underutviklet (såkalt stunted) som følge av dårlig ernæring. Istedenfor å være en ressurs for sitt samfunn, faller de dette til last. The «missing link» mellom overlevelse (helse) og utdanning er ernæring. Nå bør Norge igjen gå foran og jobbe for at det opprettes et globalt ernæringsfond etter modell av suksessoppskriften til det internasjonale vaksinefondet GAVI.

20140122-223639.jpg

Ernas blogg

Tusenårsmålene har mobilisert ressurser globalt og gjort det mulig å bekjempe fattigdom i et større tempo enn noen gang tidligere. For eksempel har langt flere tilbud om grunnutdanning. I mange land er likevel muligheten til å gå på skole fortsatt dårlig – særlig for jenter.

Regjeringen skal i utviklingspolitikken prioritere utdanning for jenter i fattige land. Den indiske politikeren og tidligere FN-diplomaten Shashi Tharoor sa klokelig: “Å utdanne jenter er den viktigste enkeltfaktoren som kan gjøre verden bedre. Hvis du utdanner en gutt utdanner du en person, men hvis du utdanner en jente utdanner du en familie og kan tjene hele lokalsamfunnet».

Utdanning av jenter henger tett sammen med suksess på flere områder. I et helseperspektiv vet vi at jenter med skolegang har mindre familier, sunnere barn, lavere dødelighet under fødsel, og er bedre i stand til å hindre feilernæring og smitte av seksuelle sykdommer. I et generasjonsperspektiv vet vi…

Vis opprinnelig innlegg 491 ord igjen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: