BRICS, MINT eller PIGS?

Likte godt «Verden på lørdag» på P2 (kl. 11-12 hver lørdag) sin bokstavreportasje. For hva skal disse forkortelsene være gode for? For kort tid siden ble MINT-landene lansert. Selvom forkortelsen er noe «friskere» (…) enn BRICS har disse landene like mye og like lite til felles seg i mellom som BRICS-landene.

Mexico, Indonesia, Nigeria og Tyrkia har vel kun en høy økonomisk vekst til felles. Og ikke det en gang er sikkert vedvarer. BRICS-landene eller det vil si BRIC-landene har det til felles at både Brasil, Kina, India og Russland har stormaktsambisjoner. Mens Sør-Afrika vel knapt vil bli sett på som en stormakt av noen andre enn deres egen president?

Siden disse og nye forkortelser i samme sjanger ofte tjener journalistenes og overskriftenes sak mer enn statsvitenskapen og politikken, er det jo artig å ta en titt på hvilke andre vi har:

PIGS: Europas syndebukker- Portugal, Irland (alt. Italia), Hellas og Spania

SeNIL: Stormaktene Sveits, Norge, Island, Liechtenstein

MIST: Mexico, Indonesia, Sør-Korea, Tyrkia

CIVETS: Colombia, Indonesia, Vietnam, Egypt, Tyrkia, Sør-Afrika

Ellers som «Verden på lørdag» sa det: Vi får håpe at Norge ikke inngår i en ny forkortelse med Estland og Island eller med Uganda, Latvia og Litauen.

Jeg kan vel få lov til å slenge på: Håper det samme gjelder for en forkortelse bestående av Norge, Østerrike, Tyskland og Oman. Tror den forkortelsen nemlig allerede er tatt…

20140118-123439.jpg

  1. Ja jeg hørte også dette innslaget på Verden på lørdag i går. Men jeg syntes NRK undervurderer begrepet BRIKS – min oppfatning er at BRIKS-begrepet om økonomier på vei opp, økonomier som er i ferd med å forskyve maktbalansen fra nord til sør, fra vest til øst, har skapt oppmerksomhet om hvordan nettopp den økonomiske maktbalansen er i ferd med å forskyves.

    Ja så kan man diskutere om det virkelig er Brasil eller India som skal være med her. Noen bruker også kun forkortelsen BRIK de som mener at Sør-Afrika foreløpig må holdes utenfor.

    Syntes også at Kalle Moene hadde et godt poeng om hvor viktig det er å holde avgjørelser innafor etablerte strukturer som for eksempel FN, at verken BRIKS eller MINT var annet enn samlebetegnelser på landgrupperinger i utvikling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: