Norge – en barnerettighetssinke

I april 2014 trer klagemekanismen til barnekonvensjonen i kraft. Norge har valgt å stå utenfor. Er Norge i ferd med å bli en sinke når det gjelder barns rettigheter internasjonalt?

Nytt bilde (35)

14. januar ratifiserte Costa Rica som tiende land klagemekanismen til Barnekonvensjonen. Det betyr at denne trer i kraft om tre måneder, altså i april 2014.

Norge har ikke ratifisert. Men Norge har heller ikke signert, som er første steg i en slik prosess. Først signerer regjeringen på vegne av Norge, deretter må Stortinget ratifisere for at Norge skal tilslutte seg klagemekanismen (tredje frivillige protokoll til Barnekonvensjonen).

Mens Tyskland, Portugal og Spania har ratifisert i likhet med 10 andre land, har for eksempel Finland signert i likhet med 34 andre land.

Da den nåværende regjeringen var i opposisjon i forrige periode var de sammen med KrF og Venstre helt tydelige i Stortinget på at Norge bør tiltre klagemekanismen. Det er en selvfølgelighet at norske barn har mulighet til å klage hvis deres rettigheter ikke blir ivaretatt, som de nå får det i andre land. Nå er det derfor på tide at regjeringen og Stortinget setter løftet fra opposisjonstilværelsen ut i live før Norge blir en barnerettighetssinke.

Les barneorganisasjonenes pressemelding om ikrafttredelsen av klagemekanismen her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: