Blå-blå endringer på utenriksbudsjettet

Den blå-blå regjeringen har lagt fram sine forslag til endringer av statsbudsjettet. Totalt utgjør bistanden på 31 milliarder 0,99 % av statsbudsjettet. Antall kvoteflyktninger fra Syria halveres. På det utenrikspolitiske området er det først og fremst bistandsbudsjettet som lider. Mindre skog, mindre til Afrika og drastisk mindre til Latin-Amerika. Økning til næringsliv og Verdensbanken, samt en halv milliard mer til flyktningtiltak over bistandsbudsjettet.

frp

Halvering av antall kvoteflyktninger fra Syria

Regjeringen halverer antall kvoteflyktninger fra Syria fra 1000 til 500 sammenliknet med de rødgrønnes budsjett. Vanskelig å forstå i en tid der Syrias naboland som har en befolkning omtrent som Norge har tatt i mot rundt en halv million flyktninger hver siden konflikten startet.

Flyktningtiltak utgjør 6 % av bistandsbudsjettet

Etter en økning av flyktningtiltakene som dekkes over bistandsbudsjettet med en halv milliard utgjør disse nå 6 % av budsjettet. Det er et tankekors.

Skogen og fornybar energi lider

Skogsatsingen kuttes med 400 millioner kroner. Dette bekrefter en av skillelinjene i politikken mellom blå-blå og rød-grønn politikk. Forsøkene på bortforklaringer av nedtoningen av miljø i regjeringsplattformen viser seg å være nettopp det. Tilskuddet til fornybar energi foreslås redusert med nesten 170 millioner.

Næringslivfokuset styrkes

Verdensbanken og Norfund er to av vinnerne i de blå-blås utenriksbudsjett. Blant annet styrkes fattigdomssatsinga til Verdensbanken. Det er bra. Den har også en komponent jenters utdanning.

Afrika og Latin-Amerika

Bistand til Latin-Amerika reduserers med rundt en tredjedel til 180 millioner. Bistanden til Afrika reduseres også noe.

Utdanning noe styrket

I regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene står det at det skal satses på utdanning for jenter i fattige land og at Norge skal være en global leder på utdanning. Med regjeringens tillegg på 50 millioner til Det globale partnerskapet for utdanning (GPE) økes satsingen på utdanning. Men disse midlene er ikke øremerket jenters utdanning. Jenters utdanning er bare en av komponentene i GPEs arbeid. Ellers viderefører den blå-blå regjeringen den rød-grønnes utdanningssatsing på + 150 mill. i statsbudsjettet.

FN-organisasjonene

Til tross for mye debatt rundt resultater og effektivitet blant FN-organisasjonene drevet fram av den blå-blå opposisjonen i forrige storting. Likevel viser forslagene ingen store endringer med unntak av et kutt til UNDP og i tilleggsmidlene til FN. Det er ikke bra at det kuttes i bidraget til FN. Samtlige partier lovet å opprettholde totalstøtten til FN under Arendalsuka også Høyre og FrP. Dette løftet er nå brudt. Det er likevel gode nyheter at de blå-blå innser viktigheten av FN-organisasjonene og ikke kutter mer.

Kutt i bidraget til de frivillige organisasjonene

Regjeringen kutter også bidraget til de frivillige organisasjonene, samt midler til å drive utviklingspolitisk debatt og informasjon i Norge (NORADs informasjonsmidler). Dette er overraskende spesielt at de borgerlige kutter i støtten til det sivile samfunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: