FN: Større ambisjoner – mindre penger

Under den pågående toppnivåuka i FN var det et møte om hvordan utvikling skal finansieres i framtida. Innovasjon, privat-offentlig og skatt er nøkkelord. Kan «UN Oil» også spille en rolle?

world-with-money-386x386

Mer ambisiøse mål

Et forslag til hvordan 12 nye verdensmål kan se ut er foreslått. Først høsten 2015 vil de nye utviklingsmålene vedtas i FN. Men det som regnes som sikkert er at de nye målene vil bli mer ambisiøse enn de nåværende tusenårsmålene. De nye målene skal gjelde for alle land inkludert Norge. Det vil koste å realisere nye ambisiøse utviklingsmål. Da er det en stor utfordring at den globale utviklingsbistanden gikk ned i 2011 og 2012 for første gang på mange år.

FN er i dag svært avhengig av bidragene fra statene. Det er nærliggende å tenke at FN i framtiden også må finne andre finansieringskilder.

Innovativ finansiering for utvikling

Møtet under toppnivåuka ble kalt Innovativ finansiering for utvikling . Møtet ble arrangert av Frankrike og Nigeria for å skape økt oppmerksomhet om nye former for finansiering av utvikling i en situasjon med fallende offentlig bistand.

Finansskatt for utvikling

Den franske utviklingsminister Pascal Canfin dro fram den nye franske skatten på finanstransaksjoner som et ekstra tilskudd til Frankrikes utviklingsbistand. I dag går ti prosent av denne skatten til utviklingsbudsjettet. Elleve andre EU-land har nå sagt seg interessert i å innføre noe lignende. Hvis finansskatten virkelig skal utgjøre en forskjell må landene, slik jeg ser det, dog bruke mer enn 10 prosent av den på utviklingssamarbeidet.

Konvensjon om finans og åpenhet

Debatten dreiet seg også om ulovlige kapitalstrømmer og skatteflukt, som tapper land for ressurser. Utviklingsminister Holmås fremhevet dette særlig. Det er et stort behov for å begrense disse strømmene og få åpenhet om finanstransaksjoner og skatteparadiser. Det kan gjøres gjennom en internasjonal konvensjon, så Holmås.

Offentlig-private partnerskap

Offentlig-private partnerskap har vært en stor suksess i FN. Et av de beste eksemplene er Vaksinealliansen GAVIog Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose. Blant annet med store bidrag fra B/M Gates Foundation har disse partnerskapene vært viktige for internasjonal helsebistand.

I tillegg til disse løsningene som det ble fokusert på diplomatmøtet i FN er det mulig å tenke annerledes og litt mer visjonært og «crazy»:

Privat innsamling

UNICEF har som eneste FN-organisasjon drevet med privat innsamling og «fadderskap» i mange år. I mer enn 30 av de rikeste landene har UNICEF egne kontorer som har som oppgave først og fremst å samle inn penger. Det har de lyktes med: I dag utgjør innsamlingen fra faddere og næringslivet i disse 30 landene nesten 1/3 av UNICEFs totalbudsjett. Dette er noe andre FN-organisasjoner kan ta etter.

Finansskatt for FN

FN får i oppdage å administrere en internasjonal verdensomspennende skatt på finanstransaksjoner.

«UN Oil»

Sannsynligvis en helt umulig tanke, som kan inspirere andre tanker: FN får ansvar for utvinning av ressurser på havområdene som i dag ikke er omfattet av internasjonale konvensjoner – Havretten. Inntektene går til FNs og statenes utviklingssamarbeid. Denne tanken var det Lasse Efskind som for første gang nevnte for meg.

  1. Interessant tanke om FN fikk oppgaven med å administrere en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. Det aner meg desverre at veien er lang for å få til en enighet om dette.

    Var du på dette møtet i NY, Kim? Hvordan ble forslaget om en finansskatt vurdert?

    1. Dessverre var jeg ikke på møtet. På møtet var det nok mest diskusjon om hvordan landene kan bruke finansskatt til å høyne sine bidrag til FN- ikke FN som administrator altså.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: