Reisebrev: Endringsvilje i FN

Tilstede på toppnivåuka i FN. Den viser at FN står for endring. Endring som betyr noe for mennesker over hele verden.

Jeg har nå vært i New York siden mandag og det er først når jeg leser dagsrapporten til Utenriksdepartmentet at jeg får med meg en brøkdel av det som skjer. Men jeg sporer særlig en ting: Det er en vanvittig endringsvilje i FN: Nye verdensmål skal være klare innen utgangen av 2015, Obama og den iranske presidenten var nær ved å møtes, et nytt høynivåforum for bærekraftig utvikling er opprettet, nye grupper settes på agendaen: Det er for eksempel møter om homofile og lesbiske rettigheter (LHBT) og et spesielt fokus på funksjonshemmede. Norge arrangerer i morgen Trygve Lie Symposium med tema «hate Speech» blant annet rettet mot homofile.

Når FN bestemmer seg – skjer det

Jeg har fulgt arbeidet med barn med nedsatt funksjonsevne det siste året. Det er slående hvordan dette temaet har kommet helt øverst på utviklingsagendaen det siste året ved at UNICEF og mange andre har tatt et aktivt valg for å løfte det fram. Så vil noen si at dette er bare en «liten» gruppe mennesker. Men når vi vet at rundt en milliard mennesker lever med nedsatt funksjonsevne er det ikke lenger en liten gruppe. Det er godt å se at når FN bestemmer seg så blir det fokus på dette området og at giverlandene følger med.

Amerikansk nullinteresse for FN

Hver morgen prøver jeg febrilsk å finne noe om FN på nyhetskanalene på hotellrommet – det har vist seg å være omtrent umulig. I går så fikk jeg riktignok siste oppdatering på hvordan det går med Ylvis sin karriere i statene på Good Morning America. Jeg dro forresten på revejakt til FN-bygningen. Fant Fox, men ikke Ylvis;)

Norges FN-delegasjon oppsummerer dag nummer to av toppnivåuka som følgende:

Viktige temaer på dag to av FNs høynivåuke var blant annet:
•Syria, fredsprosessen i Midtøsten og Tusenårsmålene preget innledningen av generaldebatten, samt kraftig brasiliansk kritikk av amerikansk overvåking
•President Obama var klar på at han ønsker å prøve ut iransk forhandlingsvilje
•Høynivåforumet for bærekraftig utvikling innviet
•Norsk-dansk-pakistansk initiativ om bærekraftig energi
•Økt fokus på nye måter å sikre utviklingsfinansiering
•Barn med nedsatt funksjonsevne må ikke glemmes i utviklingsdebatten

Les hele rapporten her

20130925-112850.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: