Koalisjonstrøbbel for Angela

En uke igjen til det tyske valget. Merkel blir kansler, men hvilken koalisjon skal hun lede? Må hun samarbeide med Steinbrück og SPD?

Det mest spennende med det tyske valget ser ut til å bli hvordan regjeringskoalisjonen blir seende ut.

På det siste tradisjonelle søndagsspørsmålet (Sonntagsfrage) før valgdagen den 22. september leder kristendemokratene (CDU/CSU) med 39 prosent, fulgt av sosialdemokratene (SPD) med 26 prosent, De grønne (Die Grünen): 10 prosent, sosialistene (Die Linke): 9 prosent, Det liberale partiet (Freie Demokratische Partei – FDP): 5 prosent, det høyrepopulistiske partiet (Alternative für Deutschland) og Piratpartiet (Piraten): 3 prosent.

valg 3

Flertallsregjering påkrevd

I Tyskland er det ingen tradisjon for mindretallsregjeringer. Og det er nettopp her spenningen ligger. Hvis vi i tillegg legger til at sperregrensa er på 5 prosent og ikke 4 prosent som i Norge blir det tydelig: Angela Merkel og kristendemokratene trenger en partner etter valget for å få flertall. Den nåværende koalisjonspartneren, det liberale partiet (FDP) står i fare for å havne under sperregrensa. Skjer det betyr det at Merkel vil trenge en annen partner i tillegg eller en samarbeidspartner med større oppslutning. Sosialistene er utelukket, De grønne er lite sannsynlig etter et mislykket samarbeid mellom partiene i Hamburg.

Storkoalisjon skadelig for demokratiet

Mye kan tyde på at Tyskland nok en gang går en storkoalisjon i møte. Altså at sosialdemokratene og kristendemokratene danner regjering sammen. Det er som om Høyre og Ap går i regjering sammen i Norge. Mange vil mene at det kanskje ikke er så galt –  i hvert fall ikke flytvelgerne og styringsvelgerne. Samtidig så snakkes det i Tyskland om at dette ikke er bra for demokratiet fordi det på det viset ikke eksisterer en virkelig opposisjon i parlamentet.

angela

Rød-rød-grønn koalisjon – hvorfor er det ikke mulig?

Fra en norsk hverdag er det kanskje overraskende at en rød-rød-grønn koalisjon ikke er en mulighet. Slik valgmålingene ser ut nå får jo disse tre partiene 45 prosent og er til sammen større en gul-svart koalisjon. Sosialistene i Tyskland blir fortsatt sett på som arvegods fra Øst-Tyskland og både sosialdemokratene og de grønne utelukker samarbeid. Men slik situasjonen er i Tyskland er det nærliggende å tro at et slikt samarbeid vil tvinge seg fram på sikt.

En overraskelse på Wahl-O-Mat

Jeg tok den tyske valgomaten (Wahl-o-mat) for moro skyld og ble overrasket: Jeg endte klart på Die Grünen. Og det med god margin både til SPD og Die Linke. Prøv den du også og se om du får samme parti i Tyskland som her hjemme.

  1. «Fra en norsk hverdag er det kanskje overraskende at en rød-rød-grønn koalisjon ikke er en mulighet. Slik valgmålingene ser ut nå får jo disse tre partiene 45 prosent og er til sammen større en gul-svart koalisjon. Sosialistene i Tyskland blir fortsatt sett på som arvegods fra Øst-Tyskland og både sosialdemokratene og de grønne utelukker samarbeid. Men slik situasjonen er i Tyskland er det nærliggende å tro at et slikt samarbeid vil tvinge seg fram på sikt.»

    Nei. Viser til

    http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/post284244.zrm

    En ferskere meningsmåling:

    http://wapo.st/14dFQWp

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: