Asia ikke viktig nok for partiene

Asia nevnes ikke i programmene til de fleste partiene. Er det irrelevant?

På NUPIs valgkampdebatt 21. august mente Lars Peder Brekk at partiene bør diskutere Asia mer i sitt arbeid.

Jeg fulgte opp med å spørre om det ikke er påtagelig at ordene «Kina» og «Asia» kun forekommer i Venstres og i Aps program. Også der nevnes de omtrent ikke. Ingen andre har så mye som et pip.

Det påfølgende ordskiftet handlet dessverre mer om hva partiene allerede har gjort enn hvordan diskusjonen om Asia kan forankres bredere i den politiske diskursen.

For å finne fram til gode politiske løsninger på Asias fremvekst er det slik jeg ser det behov for at flere politiske hoder kommer sammen enn bare de utenrikspolitiske talspersonene i det enkelte parti.

Det går an å unnskylde at Asia mangler i de politiske programmene med at ikke andre kontinenter nevnes heller. Det er i beste fall en dårlig unnskyldning og lite fremoverlent med tanke på at Asia kan utgjøre flere av morgenens stormakter.

For ordens skyld: EU og Europa florerer, utviklingsarbeid (som i de fleste tilfeller betyr Afrika sør for Sahara) og NATO (som ofte kan leses som USA) forekommer flere ganger i partiprogrammene. Uansett hvordan partiene vrir på det, så er det noe oppsiktsvekkende at norsk (næringslivs)samarbeid østover ikke nevnes med et ord.

20130902-185122.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: