Verden i valgkampen

Barna sover trygt. Men i Det hvite hus ringer telefonen. Fortellerstemmen sier: «Who do you want answering the phone?» Hillary Clintons valgkampanjefilm spilte på at presidenten måtte være en ansvarlig person når verden der ute ringer.

global valgomat

Vi liker å se på amerikanerne som navlebeskuende. Denne gangen vinner vi nordmenn nok den konkurransen. Her hjemme ser det nemlig ut til at bistand er det eneste utenrikspolitiske temaet som engasjerer bittelitt, og kanskje klima. Hverken ostetoll, nedgang i lakseksport til Kina eller EU ser ut til å engasjere velgerne denne gang. 1 prosent eller ikke 1 prosent, ja det er spørsmålet.

Jeg har samlet litt utenrikspolitisk stoff, kampanjer og arrangementer fra valgkampen så langt:

Kronikk: Sverdrup: Nå over til utenriks

Valgkampen er i gang. Men som vanlig spiller ikke utenrikspolitikk noen rolle. Det er det på tide å gjøre noe med, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Aftenposten, Si’D: Verden inn i valgkampen

Vi kan ikke over tid leve som en isolert øy og tro at verdens utfordringer ikke vil nå frem til oss.

Utenriksministeren om verden i valgkampen

NUPIs Valgkampdebatt om norsk utenrikspolitikk

I samarbeid med Aftenposten inviterer NUPI 21. august kl. 19 til valgkampdebatt om norsk utenrikspolitikk med alle partiene på Stortinget.

Arendalsuka: Utenrikspolitisk debatt

Under den utenrikspolitiske debatten i Arendalsuka forsikret alle partiene om at de ikke skulle kutte i støtta til FN-organisasjonene. Det var betryggende (?).

Under Arendalsukas lanserte utviklingsminister Holmås også et diskusjonshefte om utviklingspolitikk med innlegg fra hele det politiske spekteret.

Utviklingspolitisk valgomat

Kirkens nødhjelp har utviklet en valgomat med ni spørsmål om utviklingspolitikk. En morsom twist, men ni spørsmål er nok ikke nok for å finne ut hvilket parti du bør stemme på i utviklingsspørsmål. Jeg landet forøvrig på 88 % SV. Ta valgomaten her.

Utenrikspolitisk guide

FN-sambandet har utviklet en utenrikspolitisk guide til partienes programmer. De konkluderer med at de likner slående mye på hverandre i utenrikspolitikken. Så da guider den guiden oss altså ikke til partivalg likevel…?

FrP best på bistand

Noe overraskende kanskje har Atlas-alliansen kastet seg inn i valgkampen med å påstå at FrP er det beste partiet på bistand.

Hva Norge kan være i verden

Henrik Thunes bok om «Hva Norge kan være i verden» burde også ha hatt litt innflytelse på den utenrikspolitiske debatten i valgkampen, men vil nok neppe bidra til det.

hva mener partiene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: