USA: Konsekvensene av høyesterettsdommene om ekteskap (DOMA og Proposition 8)

Bjørn holder oss oppdatert på rettigheter for LHBT over hele verden. Denne gangen gir han oss litt mer dybde på hva høyesterettdommen i USA virkelig betyr.

Homonytt fra hele verden

På onsdag ble altså Defence of Marriage Act (DOMA) kjent grunnlovsstridig og Proposition 8-dommen fra første rettsinstans ble stående, i to høyesterettsdommer som med rette fikk stor oppmerksomhet. Nå som ting har roet seg litt, kan vi se nærmere på konsekvensene av dommene.

DOMA-dommen var den enkleste å forholde seg til i utgangspunktet. DOMA, som bestemte at føderale myndigheter kun skal anerkjenne ekteskap som er mellom en mann og en kvinne, ble kjent grunnlovsstridig, og konsekvensen er at alle steder hvor føderale myndigheter bruker ordet «ekteskap» i en lov eller forskrift, blir nå homofile ekteskap likebehandlet med heterofile ekteskap, såfremt ekteskapet er gyldig i staten ekteparet bor. For de ekteparene som bor i en stat hvor ekteskapet ikke anerkjennes av delstaten, er det derimot en hel del føderale rettigheter som fortsatt ikke er ryddet opp i. (NBC News)

Den direkte konsekvensen for saksøkeren Edith Windsor er at…

Vis opprinnelig innlegg 397 ord igjen

 1. Hva med de demokratiske prinsipper og føringer som er satt ut av spill av en stadig mer utbredt praksis av dommere(domstolene) til å bedrive politikk?
  Ingen prinsipper her som det kunne være verdt å ta opp til debatt?

  1. Så absolutt! Stadig en diskusjon om forholdet mellom rettsvesen og politikernes rolle. Spesielt når domstolen blir så politisert som mange vil mene den er blitt i USA. Men også i Norge når det gjelder rettsliggjøring av samfunnet, blant annet gjennom stadig flere int konvensjoner.

  2. Kan du utdype litt mer om hva du mener?
   Det du tar opp når det gjelder situasjon i Norge er jeg helt enig.
   Jeg er til og med så radikal at jeg mener vi må melde oss ut av NATO,og øke vår tilnærming til bl.a.Russland.
   Som et lite spark til din henvisning i artikkelen sier jeg;Look to Russia.

  3. Tror det er en svært dårlig ide å gå ut av Nato. Tror det er en like dårlig eller verre ide å se til Russland- særlig slik situasjonen er nå. På homorettigheter og andre MR går det for eksempel helt i gal retning. Jeg opplever at vi har et balansert forhold mellom rettsvesen og politikerne i Norge. Er forøvrig sterkt tilhenger av å styrke de multilaterale org og institusjoner, så her er vi nok litt uenig;)!

  4. Bruddene på MR i Russland viser jo nettopp hvorfor det er viktig at Europarådet tar opp sakene og setter fokuset på dette, som omtalt i blogginnlegget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: