Norges asiastrategi for Arktis

I dag ble India, Japan, Kina, Singapore og Sør-Korea tatt opp som observatører i Arktisk Råd. Skal vi møte Asia i nordområdene må vi begynne å planlegge nå. Norge var lenge kinapolitikkens forpost i nord, nå er vi i ferd med å danne asiapolitikkens baktropp.Vi må inkludere Asia i vår strategiske tekning om nordområdene nå, skriver jeg på UDs blogg – «Norge og det nye verdenskartet»

kina island arktis

Den strategiske tekningen om Asia i nordområdene må gi konkrete svar på flere utfordringer, men bør i det minste inneholde:

Bilaterale samarbeidsavtaler

En avklaring om det er i norske interesse å inngå bilateralt samarbeid med de asiatiske landene i nord. Jeg mener det er det. Jo fortere vi får på plass bilaterale avtaler med de asiatiske landene, desto bedre. Samarbeid med de asiatiske landene er helt nødvendig: Eksport av ressurser, shipping, forsking og næringsliv.

Næringsliv og eksport av naturressurser

Hvordan legger Norge til rette for at asiatiske investeringer vil slå seg ned i nord i samarbeid med norske firmaer?  Bør det opprettes en egen næringspark for asiatisk næringsliv i Nord-Norge? Bør det sees på et nordisk samarbeid innen næringsliv? Trenger vi for eksempel en nordisk mineralstrategi?

Norske havner som shipping hubs

Vi må definere hvilke shipping hubs Norge skal satse på i nordområdene. UDs egen rapport om ”Økt skipsfart i Polhavet” peker på Kirkenes, Hammerfest og eventuelt Svalbard. Spørsmålet er hvordan vi kan utvikle disse sammen med asiatene, slik at Norge er foretrukket partner for eksport av naturressurser østover.  Mens vi sitter på gjerdet vurderes havnen i Arkhangelsk for eksempel akkurat nå av kinesiske investorer.

Forsknings- og næringslivssamarbeid i nord

Forskningssamarbeidet på miljøområdet er allerede godt utviklet og etablert, også mellom norske og asiatiske forskere. Men vi må bestemme oss for hvilken visjon Norge skal ha for forskningssamarbeid knyttet til næringslivet, til olje- og gass, til shipping. Bør Forskningsrådet se både mot øst og mot nord samtidig?

kina arktis ambassadør

Naturressurser utenfor den økonomiske sonen

Det gjentas til kjedsomlighet at det utenfor de arktiske statenes økonomiske sone i nordområdene er snakk om svært få naturressurser. Det kan være riktig. Det stoppet likevel ikke amerikanerne fra å innkalle til et møte om fiskeressursene utenfor økonomisk sone i Polhavet for kort tid siden. De asiatiske statene sier at de respekterer havretten. Det betyr at de eneste ressursene som de vil kunne ha innflytelse over er de som befinner seg i internasjonalt farvann. Hvordan vil Norge forholde seg til dette?

Konkurrerende arktiske fora

”Økt skipsfart i Polhavet”  peker på at eventuelt nye samarbeidsfora i nordområdene kan by på utfordringer for Norge. Det nye ”Arctic Circle” vil nok være et positivt forum for diskusjon hvor de ikke-arktiske landene er med på lik linje. Samtidig bør de arktiske statene vokte seg for at flere slike fora opprettes. I Arktisk Råd har Norge en spesiell status som en arktisk stat. I nye fora basert på andre interesser, er det ikke lenger sikkert at Norge sitter til bords med de aller største.

Mens Kina inngår samarbeidsavtaler med våre naboland likner vårt samarbeid mest på en mørk polarnatt.  En samkjørt asiastrategi for Arktis kan hjelpe oss tilbake i fortroppen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: