Ny kinastrategi: Sats på næringsliv og nordområder

Regjeringens kinastrategi fra 2007 er utdatert. Norge må satse spesifikt på områder hvor Kinas dør står på gløtt: Næringsliv og nordområder. Norske verdier må ut. Ny strategisk og avklart tankegang om forholdet til Kina må på plass.

Liu_Xiaobo

Jeg foreslår tre hovedprinsipper for en ny strategisk tilnærming:

1. Ikke bruk energi på det umulige. Ut med «norske verdier».

2. Lag konkrete planer på temaer der det er mulig: Næringsliv og nordområder

3. Velg en «multilateral» inngang: Ny asiastrategi ikke kinastrategi

En utdatert kinastrategi

Hovedsatsingene i regjeringens nåværende kinastrategi fra 2007 er å fremme norsk næringsliv og norske verdier. Slik situasjonen er nå er det tilnærmet umulig å fremme norske verdier i samarbeidet med Kina.

Derfor bør regjeringen snu på den strategiske tekningen og se på hva som er mulig, ikke hva som en gang var eller hva som ikke er mulig. I så fall bør Norge nå vidme seg næringslivssamarbeid og nordområdesamarbeid med Kina. Norsk næringsliv klarer seg fortsatt nokså bra i Kina. Oljefondet har fått økt sin investeringskvote i landet. Selvfølgelig vil enhver strategi mot Kina måtte være langsiktig, men vi må ikke havne i en situasjon hvor Norge er så avventende og sitter så stille at ikke noe skjer på flere år framover.

Henger etter i nordområdene

Kina er i ferd med å inngå avtaler og samarbeid med alle landene rundt Norge i nordområdene. Norge vil snart kunne bli hengende etter på grunn av det kjølige forholdet. På en annen side er Kina avhengig av et godt forhold til Norge i Arktisk Råd og i nordområdesamarbeidet. Det gir oss en mulighet.

Realiteten at regjeringens nåværende kinastrategi ikke nevner nordmrådene eller Arktis med et eneste ord tyder på at den er i ferd med å bli utdatert.

Spiss satsingen mot næringsliv og nordområder!

Det bør lages to målrettede strategiske dokumenter -ett på næringslivssamarbeid og et annet på nordområdesamarbeid, istedenfor en ny overordnet eller revidert Kinastrategi. På en slik måte vil Norge kunne spisse sin strategi, på de to eneste områdene hvor døra mot Kina fortsatt står på gløtt. Slike strategiske planer bør sees som en del av en generell strategisk tilnærming til Asia.

Utenriksministeren nevnte i sin årlige redegjørelse i Stortinget at det skal lages en handlingsplan for Norges utnyttelse av nye muligheter i Asia deriblant næringslivssamarbeid. Det er positivt. En slik plan vil kunne gjøre det lettere for norsk næringsliv å forholde seg til regjeringens politikk. En liknende plan, en asiastrategi for Arktis/nordområdene, vil også være et steg i riktig retning.

En «multilateral» strategi for Asia

Ved at Norge også omdøper sin Kinastrategi til en handlingsplan for norsk næringsliv i Asia og en asiastrategi for Arktis blir det snakk om ”multilaterale” strategidokumenter fra Norges side. Det kan gi Kina en mulighet til å beholde ansikt og Norge en mulighet til å gjøre strategiske satsinger uten at fokuset blir kun Norges nåværende forhold til Kina.

Sterkere tilknytning til multilaterale fora i Asia er positivt

Norge har allerede signalisert et ønske om å knytte seg sterkere til multilaterale samarbeidsfora i Asia. Det kan være en riktig vei å gå. Deltakelse på ASEMs forrige toppmøte ga for eksempel statsminister Stoltenberg mulighet til å møte Kinas statsminister Wen Jiabao.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: