Krig rammer flere barn

Antall kriger i verden har økt fra 31 til 37. Barna rammes hardere og oftere av krigens grusomheter enn før.

syria

I den årlige rapporten Humanitarian Action for Children 2013 presenterer UNICEF en liste over de landene med størst behov for nødhjelp til kriserammede barn. Syria, Kongo, Sør-Sudan og Mali er nå blant landene med størst behov. Det er et resultat av mer krig og væpnet konflikt. I løpet av 2012 har konfliktene i disse landene økt både i styrke og omfang. Fra 1990 og fram til 2010 var tallet på væpnede konflikter i verden relativt stabilt. I 2011 økte antallet væpnete konflikter med nesten 20 prosent fra 31 til 37.

OVER 2,5 MILLIONER syriske barn er rammet av krigshandlingene i landet. En halv million av disse barna har flyktet til nabolandene. Mange er sterkt traumatiserte etter å ha vært vitne til grusom vold. Mange av barna har også selv vært utsatt for vold, og de har levd i konstant frykt over lang tid.

UNICEF og deres partnere jobber døgnet rundt for å hjelpe barna i Syria og de som kommer til flyktningleirene i regionen. Mange kommer frem utmattet og uten noe mer enn det de står og går i. Syria og landene rundt har opplevd den kaldeste vinteren på ti år, og kulden gjør vondt verre. Det er prekært å gi flyktningene husly og varme klær. I tillegg sprer sykdommer seg raskt i flyktningeleire med dårlige sanitære forhold. Rent vann og toaletter er derfor livsviktig.

SAMTIDIG som grunnleggende behov må dekkes, er det avgjørende at barna får hjelp til å bearbeide det vonde de har opplevd. Barna har mareritt om nettene. Noen blir redde når de hører lyden av helikoptre som kommer med nødhjelp. De tror det er nye luftangrep. Mange klarer ikke å snakke om det de har opplevd. Men de tegner. Barnetegninger av soldater som skyter mot små barn, hus og hjem forteller mer enn ord. I flyktningleirene oppretter UNICEF provisoriske skoler og dagsentra for barn der de kan føle seg trygge og beskyttet. Barna får muligheten til både undervisning og lek i et trygt miljø, samt gruppeterapi og profesjonell hjelp til å bearbeide traumer.

UNICEF ber i 2013 om 7,7 milliarder kroner til nødhjelp i 45 land. Mer krig i verden krever mer nødhjelp. UNICEFs mål for i år er å gi 3,5 millioner barn beskyttelse. Det er mer enn en million flere enn i 2012. Det fins også positive nyheter om barnas situasjon i verden. For eksempel er barnedødeligheten halvert siden 1990. Og i følge rapporten Humanitarian Action for Children 2013 er det i år mindre behov for nødhjelp i Latin-Amerika, samt de sørlige og østlige delene av både Afrika og Asia. Hjelpen kommer frem, og tallene vitner om konkrete resultater.

Til tross for at barnedødeligheten er halvert siden 1990 og verden sakte men sikkert går i riktig retning er livet fortsatt umenneskelig og brutalt for mange av verdens barn. Flere millioner barn trenger beskyttelse mot krig, vold, menneskehandel, seksuell utnyttelse og et liv som barnesoldat. Selv om behovet for mat og ernæring fortsatt er aller størst, er den nye globale trenden at flere barn rammes av krig. Krig forsterker nøden fra naturkatastrofer og matkrise.

Utdrag fra en kronikken skrevet av Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

Les kronikken i sin helhet på UNICEF Norge sin hjemmesider

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: