Norge og FN: Felles framtid

I dag diskuterer og vedtar Stortinget ny stortingsmelding om FN-systemet. Utenrikskomiteens merknader gir noen gode innspill til debatten: reform av sikkerhetsrådet,  styrking av MR, felles nordiske kriterier for tilskudd til FN-organisasjonene, flere nordmenn og vurdering av lederlønninger i FN.

fn og norge

La meg trekke ut et par interessante poenger fra merknadene:

Flere nordmenn i FN og tydligere norsk reformagenda

Komiteen ber om at arbeidet med å få flere nordmenn inn i FN intensiveres. Komiteen sier også at Norge må styrke sitt reformarbeid gjennom styreplasser i FN-systemet.

Norge og FN

Reform av Sikkerhetsrådet

Utenrikskomiteen etterspør en strategi for hvordan regjeringen konkret vil jobbe for reform av Sikkerhetsrådet og maktbalansen mellom de ulike delene av FN, hvordan de mener dette bør se ut.

Lederlønninger i FN (og skatt for FN-ansatte)

Komiteen trekker også fram spørsmålet om lønninger i FN. Bør ikke nivået på disse diskuteres? Et godt poeng!

Samtidig mener jeg at man også bør diskutere hvorfor FN-ansatte (og andre ansatte i internasjonale organisasjoner) ikke betaler skatt. Skatt fra FN-ansatte kunne jo sammen med nykommeren den internasjonale finansskatten for eksempel kanaliseres inn i et fond. Et fond til støtte for næringsinvesteringer eller for FN-systemet. Støtten fra medlemsstatene til FN-systemet sank tross alt i 2012 for første på mange år.

Mer ressurser til MR-arbeid

Mens menneskerettigheter formelt skal utgjøre én av FNs tre hovedpilarer, går kun rundt 3 pst. av organisasjonens samlede regulære budsjett til dette formålet. Opposisjonen peker i sine merknader på at det er bra at regjeringen vil styrke MR-arbeidet, samtidig bemerker de at det ikke omtales konkret hvordan det skal gjøres konkret. Opposisjonen ønsker seg ytterligere ekstern evaluering av Norges medlemskap i MR-rådet. For min del høres det fornuftig ut.

I et svar på spørsmål fra Utenrikskomiteen sier utenriksministeren at:

«Norge sørger også for å kunne gjennomføre uavhengige gjennomganger av prosjektene, for å kunne følge opp og vurdere om menneskerettigheter sikres underveis i et utviklingsprosjekt.» Det er positivt at komiteen ber om at disse gjennomgangene gjøres offentlig tilgjengelige på prosjektnivå.

Felles nordiske kriterier for hvordan FN-organisasjonene bør styres

Komiteen foreslår at Norge bør ta initiativ til felles nordiske kriterier for tilskudd til FN-organisasjonene. Det er positivt og vil gjøre det enklere for FN-systemet å imøtekomme kravene fra medlemsstatene. Utenrikskomiteens leder, Ine M. E. Søreide la også vekt på en felles nordisk innsats for endring av FN-systemet i sitt innlegg i debatten.

Kulturendring i FN

«Norge skal bidra til en kulturendring i FN-systemet, både blant medlemsland og i organisasjonene der resultater, reformvilje og samarbeid er mål», sier utenriksministeren i et brev til komiteen. Komiteen ønsker seg en operasjonalisering av hvordan dette skal skje fra norsk side. Enig – Det eneste riktige å gjøre hvis dette ikke bare skal bli fagre ord.

Les mer på: www.fndebatt.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: