Utenrikspolitisk brytningstid i Stortinget

Akkurat nå foregår debatten i Stortinget om utenriksminister Espen Barth Eide (Umin) sin årlige utenrikspolitiske redegjørelse som ble holdt 12. februar 2013. Stor enighet, men dog et par vennligsinnende spark fra opposisjonen.

ChinaIndiaRising_thumb

Vi lever i en brytningstid, en tid preget av globale forandringer i makt og innflytelse, sa Umin på tirsdag.

I. Opposisjonens reaksjoner så langt:

Stor enighet under debatten i Stortinget 14. februar. Men et par ting var av interesse:

  • Morten Høglund påpekte (med rette): USA og EU er i ferd med å sette i gang forhandlinger om frihandelsavtale, nå må Norge følge opp med en mulighetsstudie . Viktig at norsk næringsliv har god tilgang til verdens største økonomi.
  • Morten Høglund: Staten Norge må i større grad ta grep i nord når det gjelder infrastruktur, næringslivet bør ikke alene forberede oss på en åpnet Nordlig Sjørute. Bedre forberedelser påkrevd! Enig, Morten! Han etterspurte også en felles nordisk mineralstrategi for nordområdene.
  • Ine M. Eriksen Søreide: Bra med fokus på menneskerettigheter, men må ha sterkere trykk på dette. Utviklingen i Georgia, som Umin ikke nevnet er bekymringsfull.
  • Ine M. Eriksen Søreide: Kritisk til at Norge sletter 3mrd i gjeld samtidig til Burma uten å stille tydelige krav over lengre tid. Hun ønsker seg en sletting av gjeld over tid, som stiller klarere krav til burmesiske myndigheter.

II. Umins innledning på tirsdag oppsummerte det store bildet i norsk utenrikspolitikk:

Vi lever i en brytningstid, en tid preget av globale forandringer i makt og innflytelse.

Det dreier seg både om maktforskyvning mellom stater – fra gamle stormakter til nye fremvoksende makter. Det dreier seg også om forflytning av makt – fra stater til en rekke ikke-statlige aktører.

Formålet med norsk utenrikspolitikk er å bidra til stabilitet og forutsigbarhet i egne nærområder, samt å sikre norske interesser og verdier i en verden i rask endring.

Som en liten og åpen økonomi, er Norge særlig avhengig av sterke internasjonale normer, institusjoner og kjøreregler. Forpliktende internasjonalt samarbeid er en forutsetning for at vi fullt ut kan realisere vårt økonomiske, politiske og kulturelle potensial.

Å arbeide for en bedre organisert verden, er derfor norsk egeninteresse.

III. La meg trekke fram et par ting av den store sammenhengen:

Dagens Kina er en global aktør både økonomisk og politisk. Kinas veivalg på områder som økonomi, fordeling, utvikling av rettsstat, migrasjon og miljø har betydning for en hel verden. Vi respekterer Kinas rett til å velge sin egen utviklingsvei. I dag kunne vi lese i Aftenposten at det foregår bred kontakt mellom Norge og Kina for å løse floken fra 2010. Vi får håpe at det på enkeltområder kan føre til en felles norsk-kinesisk utviklingsvei.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: