Vil selge malm – ikke Kirkenes – til Kina

Elin Ørjasæter skriver på sin blogg at Oslo Ap vil selge Kirkenes til Kina. Det er feil. Det er jernmalm, olje- og gass som skal selges til Kina. Derfor ønsker Kirkenes havn kineserne velkommen. Kinesiske investeringer i Kirkenes handler ikke om at Norge ikke har penger. Det handler om at Norge trenger samarbeidspartnere.

Internasjonalt Forum i Oslo Ap foreslår at Norge skal utvikle en egen asiastrategi for Arktis. Vi trenger en debatt om hvordan vi møter de asiatiske snødragene i Arktis, hvordan vi skal samarbeide med dem.

2/3 av all jernmalm som eksporteres i verden går til Kina og Kina er verdensmester i skipsbygging. De satser hardt på å bygge LNG-skip i den nåværende femårsplanen. Det første LNG-skipet fra Norge til Asia via Arktis gikk i 2012. Det første skipet med jernmalm i 2010. Dette er bare begynnelsen.

Forslaget vårt sier derfor ikke at Kirkenes skal «selges», men at Norge må søke strategiske samarbeidspartnere. Som leder av Kinagruppa i Internasjonalt Forum i Oslo Ap har jeg uttalt til NRK at Kirkenes havn bør utvikles sammen med kineserne. I Arktis vil Norge eksportere og Kina vil importere, da må vi sørge for å legge forholdene best mulig til rette. Den beste måten å gjøre det på er samarbeid, ikke stikke kjepper i hjulene. Norge konkurrerer med andre land og har alt å tjene på tett samarbeid landene vi skal eksportere til.

Det er bra at Ørjasæter vil være med å diskutere framtiden til Asia i nordområdene og Arktis. Det er det alt for få som gjør. De aller fleste, inkludert Oslo Ap, mener at infrastruktur og ressurser skal forbli på norske hender. Men å utelukke utenlandsk delinvesteringer i Nord-Norge ville være å gå baklengs inn i historien. Et eksempel: Kirkenes ryggrad, Sydvaranger Gruver, som ble nedlagt i 1996 eies nå av australiere. De har vært viktige for at driften nå er oppe og går igjen og arbeidsplassene tilbake. Mener Ørjasæter også at Norge skal kjøpe ut det australske gruveselskapet av Sydvaranger?

Skrevet av Kim Gabrielli, leder av Kinagruppa i Internasjonalt Forum, Oslo Arbeiderparti.

 1. Her var det mye fornuftig! Men det går an å samarbeide uten å tillate at andre gjør direkte investeringer i vår infrastruktur. Det er ganske sykt at oljefondet investerer flatt i verdens børser i stor skala, mens vi skal hente kinesiske penger til å investere i Kirkenes. Særlig også tatt i betraktning den militære betydningen av nettopp denne havna.

  1. Tett samarbeid med Kina kan gjøres på mange måter. Investeringer er en. Men kreative tanker om hvordan et slikt samarbeid kan gjøres på en best mulig måte trengs. Flere gode ideer? Jeg foreslo Kirkenes havn som et tiltak og står fortsatt inne for det. Når det gjelder militært så skal vi ikke være naive, men tett handelssamarbeid og gjensidig avhengighet er helt grunnleggende for å unngå konflikt i framtida.

 2. Endelig en debatt som setter fokus på noe viktig! Flott at Oslo AP har satt fokus på mulighetene som ligger i nord! Som medlem av regjeringens nordområdeutvalget har jeg mange ganger forundret meg på hvorfor det er så vanskelig å engasjere riksmedia i utviklingen av Norges viktigste fremtidsregion.
  For oss som bor i Kirkenes har det vært utrolig å være vitne til at politikere og media delegasjoner fra Kina,Japan, Finland, og resten av verden nærmest har rendt oss ned for å få informasjon om hvordan Norge tenker utvikle dette viktige knutepunkter i nord. Når de spørr oss om hvordan den norske stat vil satse her så blir vi nokså flakkende i blikket og viser til kommende NTP. For å være ærlig. Der tror jeg ikke det ligger mye som vil bidra til statlig satsning på infrastruktur i og rundt havna.
  Det vi nå skulle hatt var visjonære politikere som så muligheten som ligger rett foran oss. Satset på samarbeid med Finland/EU om utvikling av jernbaneforbindelse til Kirkenes havn, lagt en strategi og plan hvor man utviklet Kirkenes havn som internasjonal HUB for den nordlige sjørute sammen med øvrige nordiske land og selvfølgelig åpnet for internasjonale investeringer i havnen. Kirkenes havns utvikling er for viktig til å være en regional sak. Dette er en nasjonal satsning somvil gi ringvirkninger for nasjonen.
  Bra av Elin Ørjasæter å ta fatt i dette temaet. Velkommen til Kirkenes konferansen i Februar Elin, så kan vi diskutere temaet videre 🙂

  1. Trond, veldig enig i mye av det du skriver her. Kinagruppa (som jeg leder) til Internasjonalt Forum i Oslo Ap og det internasjonale utvalget til Finnmark Ap (ved Remi Strand) har jobbet med problemstillinga en liten stund. Men har opplevd at det er vanskelig å få oppmerksomhet og debatt rundt dette. Dette er en god start! Er på juleferie fram til 8.januar, men vil gjerne slå av en prat med deg etter det om temaet!

 3. Hei Kim!
  Tar gjerne en prat rundt dette temaet ut på nyåret. Ha fortsatt god jule og nyttårsfeiring!

 4. Hei.

  Jeg synes denne diskusjonen har hatt en god utvikling. Men jeg vil legge til at infrastrutkur er selvfølgelig viktig. Men det er minst like viktig at vi i nord klarer å øke industriproduksjonen til enda større volumer enn i dag, enten det gjelder fisk, malm, eller andre mer bearbeidede produkter. Det er slik verdiskaping vi kan tjene penger på i nord. Både Nordland, Troms og Finnmark har betydelig potensial her.

  Når det gjelder Nordøstpassasjen, så er ikke dette noe som kommer. Nordøstpassasjen er i bruk, og utviklingen er god, fordi den brukes stadig mere. Havneforholdene i nord er allerede i dag gode nok til at frakt av alle nye biler fra Asia i sommersesongen med besparelser kan gjøres hit. Det samme gjelder for en rekke annet som transpoteres til fra Europa til Asia, eller omvendt. Det betyr at markedene i Asia selvfølgelig blir stadig viktigere for oss i nord, men vi må ikke glemme at vi må utnytte næringslivspotensialet i nord enda bedre for å ha enda mere å selge, enten det er varer eller tjenester.

  Kanskje må vi for å bli solide nok utnytte mulighetene som ligger i barentssamarbeidet enda bedre.

  Nyttårshilsen Remi Strand, leder Vardø arbeiderparti, og fylkestingsrepresentant

 5. Kineserne har en relativt positiv forretningsetikk når de går inn i andre land. Blant annet tillater de egne gründere å slå seg ned og slik bidra til det lokale markedet.

  Når Kineserne har gjort dette i flere land i Afrika, har dette for det meste skapt gode resultater og økonomisk vekst for de landene de har samarbeid med.

  Like vel skal det bli interessant å se hvordan kinesernes inntog og tilpasning til den norske måten å drive på vil bli seende ut. Vi har gode reguleringer og en sterk styring, noe kineserne ikke alltid er like komfortable med.

 6. Takk Remi og Fimreite for gode innspill. Enig at vi ikke behøver å frykte hverken kinesiske investeringer eller arbeidsetikk. Ja havnekapasiteten i nord er bra på enkelte områder, men mener at det bør legges en mer helhetlig og langsiktig plan med tanke på samarbeidet med asiatene. Men er sikker på at denne debatten vil fortsette!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: