Kinesiske investorer til Kirkenes

Klarte å erte på meg noen i nord ved å mene på NRK NordNytt at kineserne må inn i Kirkenes havn. Internasjonalt Forum i Oslo Ap har vedtatt et forslag til asiastrategi for Arktis. Der pekes det på at Kirkenes havn bør utvikles sammen med kineserne. Nord-Norge har vårt lands mest spennende utviklingspotensial. Da er det aller viktigste at gode løsninger kommer fram.

kikrenes havn

Her er saken:

Oslo Arbeiderparti foreslår å invitere kinesiske selskaper til å utvikle havna i Kirkenes. Leder Kim Gabrielli i partiets kinagruppe sier Norge også bør utvikle en egen asiastrategi for Arktis, og utvikle de mulighetene man har i nord.

– Nå er det mye som skjer i Kirkenes, og vi stiller oss spørsmålet om det ikke er på tide å samarbeide med kineserne. Nå blir det stadig større muligheter for transport mellom Asia og Europa gjennom den nordlige sjøruten

Ingen grunn til å frykte Kina

I dag importerer Kina to tredjedeler av alle mineraler som selges. De bygger nå opp en stor flåte for å transportere flytende gass. Mye av denne trafikken kan gå gjennom nordområdene.

Forskningsleder Geir Hønneland ved Fridthjof Nansens institutt sier det ikke er noen grunn til frykte for kinesernes motiv i Arktis.

– Det er mye som tyder på at Kina er mest interessert i å komme inn i næringsvirksomhet i Arktis.

– Vil bety mye lokalt

Leder i Sør-Varanger havnestyre, Hans Hatle mener forslaget er bra. Dersom Kirkenes kan utvikles til en sentral havn for trafikken mellom Europa og Asia, vil det få stor betydning lokalt.

– Det vil bety at vi kan få mye arbeid med blant annet omlasting av skip. Vi vil gjerne være med på løpet sammen med dem som vil utvikle ny logistikk.

Les hele saken på NRK NordNytt

Norge har inngått avtale om samarbeid med Sør-Korea i Arktis, men ikke med kineserne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: