En aidsfri generasjon i sikte

Aldri har verden vært nærmere å stoppe hiv/aids epidemiens nådeløse herjinger. Etter 30 år med målrettet innsats er vi like ved målet: En aidsfri generasjon.

Kronikken er skrevet av Bernt G. Apeland,  Silje Ariane og  Sigrun Møgedal.

blå glade barn!

Det oppnår vi når ingen barn lenger fødes med hiv. Smitten fra mor til barn er en hovedkamp som må vinnes. Klarer vi å stoppe smitten fra én generasjon til den neste, klarer vi også å bekjempe epidemien.

For barn går det kun noen måneder fra de blir smittet av hiv til de utvikler aids. Uten behandling dør minst halvparten av disse barna før de fyller to år. Sykdommen tar barndommen før den har begynt.

Hver eneste dag smittes mer enn 900 barn med hiv-viruset, de fleste i mors liv, ved fødselen eller ved amming. Til sammen 2,2 millioner ungdommer (10-19 år) lever med viruset. Mer enn 17 millioner barn i verden har mistet en eller begge av sine foreldre til aids.

Det er grunn til å feire

I dag, på verdens aidsdag ser vi et gjennombrudd. Epidemien snur i mange land. Behandling gir liv og bidrar til å redusere smitte. Ungdom tar ansvar. Kampen for kvinners rettigheter og vern mot vold gir resultater. Og mødre med hiv kan få trygghet for at deres barn ikke får overført viruset. Derfor kan aidsepidemiens fremmarsj nå stoppes.

Siden 2009 har antallet barn som smittes med hiv blitt redusert med en fjerdedel fra 430.000 til 330.000 i 2011. Samtidig har 100.000 flere barn fått hivbehandling. For første gang på mange år kan Afrika sør for Sahara og andre hivutsatte områder se konturene av en aidsfri generasjon.

Vi har mer kunnskap om barn og hiv enn noen gang. Det har skjedd en rivende utvikling innen behandlingen av sykdommen. Medisinene blir stadig rimeligere og er gratis i flere land. Ny teknologi muliggjør raskere diagnostisering og bedre oppfølging.

Medisiner til mødre redder barn

Det hele starter med et lite stikk i fingeren. På den måten får den gravide kvinnen vite om hun er hivpositiv og kan få de nødvendige medisinene som beskytter den lille fra hivviruset før, under og etter fødselen. En test koster kun 7 kroner.

Kampen for å stoppe hivsmitte fra mor til barn og kampen for å redusere mødre- og barne dødelighet henger sammen. Aids er i mange land fortsatt en av de viktigste årsakene til dødelighet blant kvinner i fruktbar alder. Sviktende infrastruktur og helsetilbud for mor og barn gjør at mange gravide ikke har kontakt med helsepersonell og ikke får nødvendig hjelp under fødsel. Alt for mange mødre har fortsatt ikke muligheten til å teste seg for hiv, og får ikke tilbud om behandling. Mange kvinner overfører derfor uvitende viruset til barna sine, og dør alt for tidlig.

Vi må ikke gi oss nå

Aldri før har vi klart å gi medisiner til flere. Tusenvis av liv er reddet. Nye hivinfeksjoner er unngått. Men finanskrisen har ført til reduserte økono­miske bidrag til hiv/aids-arbeidet og denne fantastiske fremgangen står i fare for å stoppe opp. Det er nødvendig å satse sammen og samtidig arbeide enda mer effektivt. Spørsmålet er ikke om vi nå kan stoppe aidsepidemien, men om vi har råd til å la være. Vi må ikke snuble på oppløpet.

På årets aidsdag maner vi til å fortsette storsatsningen mot hiv/aids, slik at å bli født uten hiv kan bli virkelighet for alle barn.

Kronikken er skrevet av Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEFNorge, Silje Ariane, leder iMedisinstudentenes Humanitæraksjon 2012 og Sigrun Møgedal, Spesialrådgiver ved Nasjonalt Kunnskapssenter for Helsetjenesten og tidligere norsk aids-ambassadør

Se hele kronikken på UNICEF hjemmesider 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: