Tusenårsmålenes svakheter, nye verdensmåls styrker

Tusenårsmålenes sterke sider bør føres videre. Nye verdensmål  må lære av svakhetene ved de nåværende målene som går ut i 2015, skriver direktøren til svenske NORAD (SIDA):

Styrkan med millenniemålen har varit att vi globalt har kunnat enas om vad vi konkret menar med utveckling. Målen har också bidragit till en fokusering inom biståndet på resultat inom exempelvis utbildning, barnadödlighet, sjukdomar och vatten. Jag vågar påstå att vi gemensamt rönt stora framgångar. Inget är perfekt och mycket mer måste göras, kanske genom att behålla flera av de existerande målen för att kunna nå ännu längre?

En av svagheterna vi sett med dagens millenniemål är att de är globala och kan mätas på landnivå, men inte blottar skillnader mellan grupper i samhället. Skillnad mellan fattiga och rika inom ett land, eller inom en region i ett land, måste vi också kunna adressera för att rätt insatser ska hamna där de gör bäst nytta.

En annan idé kan handla om att särskilja mål för länder i olika stadier av utveckling. Det är ju ganska självklart att bristande hälsovård måste lösas på olika sätt om det handlar om konfliktdrabbade DR Kongo eller i Tanzania. För mig framstår det allt mer tydligt att framtidens utvecklingsagenda särskilt måste tänka in länder som genomlever, eller nyligen genomlevt, konflikter. I allt högre grad är det där de allra fattigaste och mest utsatta människorna lever. Det gäller inte minst biståndet.

Les hele bloggen her 

Les mer om de nye utviklingsmålene: Nye utfordringer, nye utviklingsmål, ny giv!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: