Menneskerettigheter i Øst-Europa under press

Menneskerettigheter i Øst-Europa er under press. Håkon Haugli, stortingsrepresentant fra Oslo Ap  ble valgt  til Europarådets parlamentarikerforsamlings første rapportør for LHBT-saker i mars i år. Viktig at et slikt verv ble opprettet og riktig at en norsk representant med stort engasjement for rettigheter og internasjonale spørsmål fikk posten.

Effekten av arbeidet til Europarådet kan man av og til lure på. Men at Europarådet gjør medlemskap avhengig av at land fjerner dødsstraff og forbud mot homoseksualitet, har hatt betydning. Holdninger endrer seg, og det er mange eksempler på positive endringer for lhbt-personer, der det vises til landenes internasjonale forpliktelser.

Haugli har nå reist rundt og fått et inntrykk av situasjonen i flere land. Han peker på at generelt er menneskerettighetsbruddene mot LHBT-personer i Europa dessverre fortsatt  mange og alvorlige.

Haugli er engasjert i Stortingets arbeidsgruppe for Amnesty International her hjemme og har lenge vært opptatt av  menneskerettigheter. Han peker på at det som opptar han aller mest som rapportør er viktigheten av at LHBT-rettigheter anerkjennes på lik linje som andre menneskerettigheter:

– I første omgang er jeg opptatt av å sikre bred oppslutning om det faktum at lhbt-rettigheter hører inn under de grunnleggende menneskerettighetene, som forsamlingsfrihet, ytringsfrihet og vern mot vold, hat og hatkriminalitet. Så får det heller bli mer aktivisme i neste omgang på spørsmål som partnerskap, ekteskap og adopsjon.

Det er kjent for mange at Øst-Europa sliter sterkere enn land i vest. Men samtidig er bildet sammensatt. Mens Russland virker å gå feil retning, peker Håkon på at utviklingen i for eksempel Albania går i riktig retning. Albania har vedtatt en lov for å beskytte seksuelle minoriteter og at grupper som representerer LHBT fritt kan komme med ytringer og drive aktiviteter. Haugli har besøkt Albania for å følge opp arbeidet og berømmer modige politikere som følger opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: