Sikkerhetsrådets nye medlemmer

Argentina, Sør-Korea, Rwanda, Australia og Luxembourg er nye land i sikkerhetsrådet som består av 15 land. Fem land velges for  to år av gangen og fem er permanente medlemmer; USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike.

Finland ikke valgt

Gruppen Vest-Europa og andre (Canada, New Zealand og Australia) skal nå representeres av Luxembourg og Australia som erstatter Tyskland og Portugal. Finland var på forhånd favoritt, men tapte altså mot Luxembourg.

Omstridt valg?

Konflikter og særinteresser innad i sikkerhetsrådet får til tider fokus. Da Pakistan ble valgt inn i fjor trodde mange at den lange konflikten med India ville vanskeliggjøre rådets arbeid. Praksis viser imidlertid at India og Pakistan har samarbeidet i en lang rekke saker.

Etter valget av Argentina kan man frykte gnissing mellom Argentina og Storbritannia på grunn av Falklandsøyenes status. Det knyttes også noe spenning til Rwandas rolle. FNs engasjement i Kongo kommer ofte på dagsorden, og Rwanda beskyldes for å støtte opprørsbevegelser i konflikt med FN-styrker og myndigheter nordøst i Kongo.

Endringene i sikkerhetsrådet skjer fra nyttår.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: