Asiastrategi for Arktis

Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti mener at Norge må tenke langsiktig og strategisk når det gjelder Asia i nordområdene/Arktis.

Internasjonalt Forums styre har derfor vedtatt å sende inn følgende forslag til Oslo Ap med tanke på Aps landsmøte 2013:

Helhetlig strategi for Asias inntog i Arktis

Det skal lages en helhetlig strategi for Norges samarbeid med asiatiske land i Arktis. Et bredere universitetssamarbeid, nordområdedialog med de østasiatiske ambassadene i Oslo, bilaterale avtaler om handel- og næringssamarbeid langs Den Nordlige Sjørute, en knutepunktstasjon i utenrikstjenesten for Øst-Asia, samt et årlig arktisk næringsforum for norske og østasiatiske aktører bør vurderes i strategien.

Bakgrunn:

Norge må forberede seg på Asias inntog i nordområdene og Arktis. Undersøkelser viser at en stor andel av verdens gjenværende råvarer, både olje, gass og mineraler befinner seg i Arktis. Ingen av de østasiatiske statene har utviklet en helhetlig arktisk strategi. Men det betyr ikke at østasiatene ikke har en arktisk agenda. Råvarer, maritim shipping og multilateralt samarbeid står på agendaen og de har startet forberedelsene. I 2011 ble Kina for første gang verdensmester i skipsbygging. Sør-Korea følger tett bak. Nå konstrueres den første kinesiskproduserte isbryteren og flere er bestilt fra utlandet. Kina har kjøpt seg inn i havna i Kirkenes, inngått avtale med Island om energisamarbeid og studier av shipping i Arktis. Norge må vurdere strategiske samarbeidspartnere. Foreløpig har Norge kun inngått avtaler om næringssamarbeid i Arktis med Sør-Korea. Det skjedde i 2012. Skal Norge være beredt, må vi ha formulert vår politikk, vår strategi og vår visjon i forkant og ikke i etterkant av Kinas inntog. Men foreløpig er Norges strategiske tenkning rundt Asias inntog i Arktis begrenset.

Les mer:

Kinas arktiske agenda

Snow dragons – East Asia in the Arctic

Norge og Kina – perfekte partnere i nord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: