Nye utfordringer, nye utviklingsmål, ny giv!

I dag markerer FN-organisasjonene i Norge FN-dagen med startskuddet for en åpen og bred debatt om nye utviklingsmål etter 2015. Norge som andre stater må bestemme seg for hvilken vei de ønsker å gå etter 2015, skriver lederne av FN-organisasjonene i Norge på UDs refleksblogg.

Verden har vist at om vi lager et felles veikart, er det mulig å komme i mål sammen. Samtidig må vi innse at flere av tusenårsmålene ikke vil bli nådd innen tidsfristen 2015. Mye står ugjort. Vi må fullføre jobben, løfte hodet og se framover.

En ny utviklingsagenda
I FN er diskusjonen om de nye utviklingsmålene etter 2015 i full gang. Mye har skjedd siden tusenårsmålene ble etablert i 2000. De nye målene må reflektere nye utfordringer, som klima, miljø og den økonomiske krisen. FN mener at de nye målene skal gjelde alle land, også Norge.
En av de største utfordringene som møter Norge og verdenssamfunnet er å sette meningsfulle mål som skal gjelde for både de aller fattigste og de aller rikeste. Nye mål for bærekraftig utvikling kan være én løsning, slik som Norge har gått inn for.
Målene må uansett ta hensyn til både økonomiske framskritt og fattigdomsbekjempelse, sosial utjevning og likhet, samt miljøvern og forebygging av klimaendring. Vår felles framtid er avhengig av et slikt helhetlig fokus.
Arbeidet med tusenårsmålene har vist at det kan være vanskelig å overvåke, måle og følge opp resultater. Det er viktig at ny utviklingsagenda møter denne utfordringen med konkrete mål for hvert land, og nasjonale og regionale målemekanismer.

Mange har derfor tatt til ordet for et ombud eller en høykommissær, som kan følge opp regjeringers arbeid med de nye målene. Andre tar til orde for at det etableres landgjennomganger for de nye målene på linje med arbeidet i FNs menneskerettighetsråd.

Et annet spørsmål som den nye utviklingsdebatten må gi et svar på, er hvordan man skal håndtere potensielt omstridte temaer. Likestilling, bedre sosial utjevning og sivile og politiske rettigheter er temaer som kan splitte mer enn de forener.
De nye utviklingsmålene må både sikre at fremtidens generasjoner får vokse opp i en god verden, og at de som er unge i dag får være med på å stake ut kursen vi nå skal sette.

Norsk debatt
Det vil bli avholdt regionale, nasjonale og tematiske konsultasjoner over hele verden. FN ønsker at de nye målene skal utarbeides på et inkluderende vis, slik at alle skal kunne delta. I Norge tar FN-organisasjonene debatten.

Vi kan ikke spå fremtiden, men vi kan være med på å skape den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: