Ingen tvil om at EU fortjener Nobels fredspris. Det har vært fred i Europa siden andre verdenskrig. Dette er riktig pris til riktig tid.
Brekk, Lysbakkens og Nei til EUs kritikk er helt absurd. Ingen kan være i tvil om at EU har bidratt til fred i Europa. Å blande norsk medlemskap inn i denne debatten er rett og slett helt uforståelig.
Utenfor Norge er da prisen også lite kontroversiell. Lysbakken sier at det er feil pris til feil tid. Han mener at Jagland bruker prisen politisk. Det er jo å snu rett opp og ned på problemstillingen. EU har ikke fått prisen før pga. den politiske situasjonen i Norge. Endelig er prisen havnet der den hører hjemme. At Lysbakken nå prøver å få flere velgere på Nei-sida gjennom å høylytt kritisere prisen er jeg ikke så sikker på får gjenklang i hele SV.
Olaussen sier «Jeg skal dra på hytten og slukne mine sorger i konjakk». Hvis det at EU får fredsprisen er blant Olaussen største sorger, da har han et godt liv.
Det er nettopp nå i krisetider at EUs styrke når det gjelder å opprettholde freden i Europa vises. I etterkant av forrige store økonomiske krise i Europa på 20/30-tallet vet vi alle hva som skjedde. Den spanske avisa El Pais oppsummerer det godt under tittelen EU har med seg freden i sitt DNA
Dette er derfor riktig pris til riktig tid.
Derfor fikk EU fredsprisen (Nobelskomiteens begrunnelse):
Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels Fredspris for 2012 skal tildeles Den europeiske union (EU).
Unionen og dens forløpere har gjennom mer enn seks tiår bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.
I mellomkrigstida ga Den Norske Nobelkomite flere priser til personer som arbeidet for tysk-fransk forsoning. I årene etter 1945 er forsoningen blitt en realitet.
Andre verdenskrigs forferdelige lidelser demonstrerte behovet for et nytt Europa. Gjennom sytti år hadde Tyskland og Frankrike utkjempet tre kriger.
Målrettet arbeid
I dag er krig mellom Tyskland og Frankrike utenkelig. Dette viser at historiske fiender gjennom målrettet arbeid og oppbygging av gjensidig tillit kan bli nære samarbeidspartnere.
På 1980-tallet kom Hellas, Spania og Portugal med i EU. Innføring av demokrati var en forutsetning for at de kunne bli medlemmer. Berlin-murens fall gjorde medlemskap i EU mulig for en rekke sentral- og østeuropeiske land og innledet dermed en ny æra i europeisk historie.
Skiller brutt ned
Skillet mellom øst og vest er i stor grad brutt ned; demokratiet er styrket; mange etnisk-nasjonale konflikter er bilagt.
Når Kroatia kommer med som medlem neste år og ved at det er startet forhandlinger med Montenegro om medlemskap og at Serbia er gitt kandidatstatus, styrkes forsoningsprosessen på Balkan.
I det siste tiåret har Tyrkias muligheter for EU-medlemskap fremmet demokrati og menneskerettigheter også her.
Store vanskeligheter
EU er inne i en periode med store økonomiske vanskeligheter og betydelig sosial uro. Den Norske Nobelkomite ønsker å fokusere på hva som for komiteen har vært EUs viktigste resultat:
Den vellykkete kampen for fred og forsoning og for demokrati og menneskerettigheter. Den stabiliserende rolle EU har spilt, har bidratt til å omforme størstedelen av Europa fra et krigens til et fredens kontinent.
EUs virksomhet representerer «folkenes forbrødring» og utgjør en form for de «fredskongresser» som Alfred Nobel refererer til som kriterier for fredsprisen i sitt testamente av 1895.