Hvem er Mo Yan?

Nobels litteraturpris 2012 går til kineseren Mo Yan. Men hvem er han?

Mo Yan sies å skrive akkurat på grensen til det som blir tolerert av kinesiske myndigheter.

Selv sier han at det i ethvert land er begrensinger på hva man kan skrive om:

Mo Yan is adamant that he never worries about censorship when choosing what to write about. «There are certain restrictions on writing in every country,» he says, adding that the inability to attack some topics head on is actually an advantage. Such limitations make a writer «conform to the aesthetics of literature,» Mo Yan argues.

Men Mo Yan bor fortsatt i Kina og virker fra innsiden når han blant annet tar opp et-barns-politikken i sin litteratur. Kinesiske medier mener imidlertid at prisen anerkjenner mer enn kinesisk litteratur.

Hadde jo vært fint hvis prisen fikk kineserne til å glemme en annen nobelpris for en stakket stund. Men det er det vel ingen grunn til å tro. Vi får håpe norske myndigheter ihvertfall bruker anledningen til å gratulere den kinesiske prisvinneren.

Mo Yan sier følgende om sin egen litteratur:

Whatever the reason, Mo Yan makes it clear that his fiction will stay rooted in Gaomi — or rather his historical version of it. The novel he is contemplating next, for example, will be centered around a siege of the town during the 1930s, when China was riven with warlord rivalry.

He tries to keep up with contemporary writers — most of whom also write on uncontroversial subjects, like 20-somethings agonizing over exams, relationships and the like. But Mo Yan says that it’s «impossible» for him to enjoy their work.

I følge Wiki blir han sett på som et slags kinesisk svar på Franz Kafka eller Joseph Heller.

Han har utgitt følgende på norsk:

  • Rødt korn (1985)
  • Store bryster og brede hofter (2011, original 1996)
  • Livet og døden tar rotta på meg (2010, original 1996)

Alle hans verk:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: