Bistandsbudsjett 2013: Økt satsing på sosial rettferdighet

Forslaget til statsbudsjett for 2013 er klart. En økning på 8,5 prosent til bistand er imponerende sammenlikner vi med andre land. Samtidig er Norge i en helt spesiell situasjon og en slik solidarisk satsing er derfor helt på sin plass.

Økningen på bistandsfeltet fra 28 mrd til 30 mrd går blant annet til nye 650 millioner til satsing på de helserelaterte tusenårsmålene. Av totalrammen går nå 2,4 mrd til arbeidet med disse. De 650 millionene går blant annet til GAVIs og FN-kommisjonen for livsviktige medisiners arbeid med mor- og barnehelse.

Samtidig peker flere av bistandsorganisasjonene på at utdanning ikke prioriteres sterkt nok sett under ett. Det kan diskuteres. Men det som er helt sikkert er at Regjeringen opprettholder en sterkt satsing på utdanning i bistanden med et bidrag på tilsammen 1,6 mrd. Regjeringen foreslår også å videreføre «jentemilliarden» og øremerker 500 millioner til jenters utdanning- det er positivt.

Regjeringen opprettholder også bidragene til FN-organisasjonene, samtidig som den stiller krav til bedre resultatrapportering og effektivisering i tråd med Meld. St. 33: Norge og FN: Felles framtid, felles løsninger.

Norsk Folkehjelp bommer i sin kritikk når de mener at det ikke satses på sosial rettferdighet i budsjettet, fordi det ikke gis mer midler til frivillige organisasjoner. Det aller viktigste for sosial utjevning og rettferdighet er samarbeid med FN og myndighetene i de ulike landene, slik at det legges til rette for sosial utjevning over tid. Myndighetene må ta ansvar og føre en god sosial politikk. Nettopp derfor er satsingen på helse og utdanning i bistandsbudsjettet for 2013 så viktig.

Når vi vet at kvinners deltakelse, lav barnedødelighet, bedre tilgang på helsetjenester og utdanning er helt grunnleggende for bedre inntektsfordeling i samfunnet, er dette et solidarisk bistandsbudsjett med fokus på sosial rettferdighet og utjevning.

Les mer om bistand i statsbudsjettet her

Bistanden doblet siden 2004

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: