I dag dør 21.000 barn

Den stille katastrofe: I dag dør 21.000 barn, skriver Bernt Apeland i UNICEF i dagens utgave av VG. I 1991 døde 35.000 barn per dag. Reduksjonen er en utrolig bragd. Men fortsatt dør alt for mange barn av sykdommer som enkelt kunne vært forebygget eller behandlet.

 

I 1991, rett oppunder julestria, hadde VG et oppslag som vakte sterke reaksjoner – en svart forside med et utmagret barn plassert i et stort hvitt kors med teksten: I dag dør 35.000 barn. En grusom nyhet. Den gode nyheten er at siden den gang har dødeligheten for barn under fem år blitt redusert med en tredjedel.

Hver dag dør det 14.000 færre barn enn for 20 år siden. Dette er en fantastisk bragd, en bragd som viser at bistand virker. Spesielt når vi vet at verdens befolkning har økt med mer enn en milliard i samme periode. Men fremdeles dør nesten 21.000 barn under 5 år hver eneste dag. Til sammen utgjør dette 7,6 millioner barn hvert år. Det er alt for mange.

UNICEFs ferske rapport om lungebetennelse og diaré viser at disse to sykdommene utgjør nesten en tredjedel av alle dødsfall blant barn under fem. Etter nyfødtperioden forårsaker lungebetennelse og diaré like mange dødsfall som alle andre årsaker til sammen. Vi kan derfor si at diaré og lungebetennelse er de to største barnedreperne.

Sykdommene som fører til disse dødsfallene kan enkelt forebygges eller behandles. Med et enkelt nålestikk i armen, et såpestykke eller rent drikkevann over tid kan de aller fleste av disse dødsfallene forebygges.

Les generalsekretær i UNICEF,  Bernt G. Apelands kronikk om hvordan to millioner barn kan reddes innen 2015 i dagens papirutgave av VG. (kommer link her så fort VG legger den ut)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: