Tusenårsmålene – en statusrapport

 Verden har nådd tusenårsmålene som ble satt innenfor fattigdom, slum og tilgang til reint vann tre år før fristen. Men det gjenstår fortsatt mye for å levere på de andre målene. Særlig målene om mødrehelse og ernæring ligger langt bak.

Tusenårsmål 1 – Halvere fattigdom og sult.

Den ekstreme fattigdommen er blitt halvert siden 1990. Andelen mennesker som lever på mindre enn 1,25 dollar om dagen har sunket fra fra 47 til 24 prosent.

Tusenårsmålet om å halvere antallet mennesker som er underernært i verden fra 1990 til 2015 derimot er langt unna målet. Det er flere feilernærte mennesker i verden i dag enn i 1990 i følge FNs siste rapport om tusenårsmålene. Det utgjør riktig nok en prosentvis reduksjon fra 20 prosent i 1990 til 15 prosent i 2012 fordi verdens innbyggertall har økt.

Tusenårsmål 2 – Alle barn skal få gå i grunnskolen.

Ni av ti barn begynner i grunnskolen. 90 prosent av de som begynner fullfører sin skolegang. Store fremskritt er blitt gjort i Afrika sør for Sahara der barn som begynner på skolen er økt fra 58 til 76 prosent mellom 1999 og 2010.

Tusenårsmål 3 – Økt likestilling mellom menn og kvinner.

Målet om likestilling i skolen er oppnådd. I dag begynner like mange jenter som gutter på grunnskolen. Andelen kvinnelige parlamentarikere har økt. Men fortsatt er rundt 80 prosent av verdens parlamentsmedlemmer menn.

Tusenårsmål 4 – Minske barnedødeligheten med to tredeler.

Antallet barn som dør innen fylte 5 år er redusert fra 12 millioner årlig til 7,6 millioner i 2010. Det betyr at det dør 13.000 barn færre hver dag, sammenlignet med 1990. Den stille katastrofen er det allikevel at det fortsatt dør mer enn 21.000 barn hver eneste dag i 2012.

Tusenårsmål 5 – Forbedre mødrehelse.

Antallet mødre som dør er nesten halvert siden 1990. Men det er langt igjen før målet er nådd. Målet om mødrehelse er lengst unna måloppnåelse av samtlige tusenårsmål.

Tusenårsmål 6 – Stoppe spredningen av hiv og aids, malaria, tuberkulose og andre smittsomme sykdommer.

Tilgang til medisiner har økt kraftig og færre dør av hiv og aids. Det er nå 34 millioner som lever med hiv. Malariadødsfall er på vikende front (25 prosent nedgang) og siden 1990 har tuberkulosetilfeller blitt kraftig redusert.

Tusenårsmål 7 – skape en miljømessig bærekraftig utvikling.

Delmålet om vann er oppnådd. 2 milliarder mennesker har siden 1990 fått tilgang på rent drikkevann. Fortsatt mangler 2,5 milliarder mennesker forsvarlige sanitærforhold. Fortsatt er vann det næringsmiddelet flest mennesker blir syke av, og i verste fall dør av. En forsterket satsing på vann- og sanitær bør derfor være en viktig satsing for den norske Regjeringen. Den har imidlertid i følge NORADs statistikk halvert sitt bidrag til vann og sanitær siden 2005.

Tusenårsmål 8 – skape et globalt partnerskap for utvikling.

Kun 5 land lever opp til løftet om minst 0,7 prosent av bruttonasjonalinntekt til bistand. Norge er ett av disse landene, med 1 prosent av det landet tjener til utvikling. Utviklingslandenes gjeldsnivå er på vei ned, til tross for at man ennå ikke har fått på plass handelsavtaler som gir de fattigste landene mulighet til å konkurrere med mange av produktene de kan tilby industrialiserte land.

Les statusrapporten fra FN.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: