Det bør legges mer vekt på ansvarlig næringsliv og sosialt entreprenørskap i norsk utviklingssamarbeid gjennom å styrke de økonomiske bidragene til NORFUND. NORFUNDs utviklingsindikatorer bør i NORFUNDs nye strategi fra 2013 utvides til å gjelde retten til å organisere seg, retten til kollektiv handling (streikerett), antall kvinner i (mellom-) lederposisjoner, hensyn til barn, samt sosialt entreprenørskap. NORFUND bør investere i Nord-Afrika og Midtøsten, for å bidra til å stabilisere og styrke næringslivet i lang tid etter “den arabiske våren”.
NORFUND (Statens Investeringsfond for Næringsvirksomhet i Utviklingsland) har hatt stor suksess med sine investeringer i Afrika. NORFUND skal være noe mer enn kun et redskap for å skaffe inntekter til den norske stat. NORFUNDs utviklingsindikatorer, som kommer i tillegg til selve prinsippet om fortjeneste, er derfor vesentlige.
Utviklingsindikatorene er viktige fordi de er en god måte å øve innflytelse på bedrifter i en samfunnsansvarlig retning. I dag gjelder følgende utviklingsindikatorer for alle NORFUNDs investeringsområder: Antall ansatte, antall kvinnelige ansatte, totalt skattebidrag og andel av portefølje i MUL, Afrika, oppstartsbedrifter og egenkapital.
Dette er ikke nok for å sørge for et ansvarlig næringsliv. En forsiktig utvidelse til å gjelder følgende områder, bør derfor være mulig i NORFUNDs nye strategi fra 2013: Retten til å organisere seg (fagforening), retten til kollektiv handling (streikerett), antall kvinner i lederposisjoner.
Hvorfor er det viktig for næringslivet å understøtte innføring av demokratiske, sivile og politiske rettigheter i samfunnsstrukturen? Jo fordi det gir bedre muligheter for næringslivet og etablering av nye virksomheter.
Barnearbeid er fortsatt en svært stor utfordring. NORFUND bør ta hensyn til dette i sine investeringer. Det er også til det beste for samfunnene NORFUND investerer i og derigjennom positivt for NORFUNDs investeringer å ta hensyn til barna.
Sosialt entreprenørskap fokuserer på å finne innovative løsninger på sosiale utfordringer i samfunnet. Sosiale entreprenører finnes både i privat, offentlig og frivillig sektor. Sosialt entreprenørskap er derfor en måte å oppfordre til organisere seg for et konkret og felles mål. Det er også knyttet til å forbedre levestandard og derigjennom sosiale og kulturelle rettigheter. Sosialt entreprenørskap bør derfor også inkluderes i strategien til NORFUND fra 2013.
Med tanke på det siste års demokratiske oppgjør i Nord-Afrika og Midtøsten er det viktig å støtte opp under utviklingen i disse landene. Direkte støtte til demokratisering er kontroversielt i noen av landene i dette området og det legger begrensninger i forhold til noen typer sivil samfunnstøtte.
Les mer om Norges nye satsing på næringslivssamarbeid med Afrika: