Ja til BRIKS’ nye utviklingsbank!

En ny utviklingsbank i regi av BRIKS-landene er positivt.  Positivt  fordi en slik bank gir en sterkere kontroll med lånene som spesielt kineserne gir til afrikanske land.

I toårsperioden fra 2008 til 2010 lånte Kina ut 110 mrd dollar til utviklingsland. Verdensbanken lånte ut 17 mrd.  Kinesiske investeringer har gjort afrikanske land mindre avhengig av tradisjonelle donorer som Verdensbanken og IMF. Men manglende krav til lån og gjeldsslette har ført til at risikoen for at det tas opp uansvarlige lån blir stor, og sjansene for en fremtidig gjeldskrise øker, mener Gina Ekholt, daglig leder i organisasjonen Slett u-landsgjelden.

Nettopp derfor er det positivt at BRIKS-landene nå ønsker å opprette en egen utviklingsbank. Den vil ikke være konkurrerende til Verdensbanken. Heller komplimenterende. En utviklingsbank i samarbeid med kinesernes demokratiske partnere Sør-Afrika, Brasil og India vil muligens gjøre lånene til utviklingsland mer kontrollert og ansvarlige. Noe mer ansvarlige og kontrollerte når det gjelder langtidsgjeld og framtidige kriser enn det som i dag er tilfellet i det bilaterale samarbeidet.

Derfor er jeg positiv til en slik bank. Her bør vi se løsninger ikke konkurranse. Akkurat som Verdensbankens-sjefen diplomatisk har uttrykt det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: