Kinas panda- og pingpongdiplomati

Pingpongdiplomatiet var viktig for den første kontakten mellom USA og Kina under den kalde krigen.  Det amerikanske bordtennislandslaget reiste til Kina i 1971 etter deltakelse i verdensmesterskapet i Japan. Nixon og Mao møttes for første gang i 1972. Det var første gang at en amerikansk president besøkte Folkerepublikken Kina. Henry Kissinger, som er aktuell med boka On China, var sentral for at besøket fant sted.

Nå er det til og med blitt laget en norsk ballett om pingpongdiplomatiet. Sportsdiplomati eksisterer også  innen andre idretter som bryting og cricket.

Men Kina gir seg ikke der. Mye tyder på at kinesiske ledere bestemte seg for å ha en kreativ workshop. Så kom de opp med ideen om at et pandadiplomati kan jo ikke slå feil! Kina har gitt japanerne en panda og vips så fikk de på plass forhandlinger om en frihandelsavtale.  NRK kan forøvrig informere om at Kina har utvidet pandadiplomatiet til også å omfatte Frankrike. Hva blir det neste? Skulle Norge sendt noen reinsdyr, elger eller moskuser ut på tur i retning østen kanskje?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: