Tekst: Marte Ingul, Magasinet Sammen
Les siste utgave av Magasinet Sammen her
– Krisen i europa kom ikke fordi regjeringene bruker penger på velferd, men som følge av den verste finansielle boblen siden andre verdenskrig, sier Poul Nyrup Rasmussen, Danmarks tidligere statsminister.
Rasmussen gikk nylig av som president i Party of European Socialists. Han mener tiden er over for kortsiktig spekulasjon. Krisen i Europa krever et retningsskifte med grønn vekst og mer samfunnsansvar.
Høyresidens fallitt. Sosialdemokratiet i Europa står overfor den mest alvorlige krisen siden den Europeiske Unionen ble etablert.
– Spørsmålet er ikke om å kutte eller ikke kutte, men hvem som forårsaket denne økonomiske krisen, sier Rasmussen, og er klar på skyldspørsmålet.
– Krisen kom som følge av et finansielt mar- ked som vokste ut av kontroll, fortsetter han og mener Høyre-flertallet i Europa har spilt en dår- lig hånd i nesten to år.
– Problemet er verken euroen eller den europeisk sentralbanken, og nå må vi få en byrdefordeling mellom de som forårsaket krisen, legger han til. Rasmussen støtter en skatt på finanstransaksjoner i Europa.
– Det vil alltid være et Bermuda eller Cayman Islands. Det vi trenger, er en europeisk skatt som bidrar effektivt for at ikke bare vanlige folk og det offentlige betaler skatt. Også finanssektoren, som forårsaket denne krisen, skal betale, legger han til, og etterlyser medansvar.
– Jeg ser ikke en felles visjon der vi alle må bidra. Jeg ser grådighet fremdeles. Og uten en finansiell transaksjonsskatt, trenger de ikke å betale, legger han til.
Grønn vekst. Rasmussen tar til orde for et økonomisk paradigme som premierer langsiktige investeringer for å skape nye arbeidsplasser.
– Tiden for kvartalsvis aksjekurs som guiden for å vurdere konkurranseevnen til bedrifter og økonomier er forbi. Vi trenger et retningsskifte basert på innbyggernes interesser, der samfunnsansvar spiller en sterkere rolle, fortsetter han.
Videre mener Rasmussen fremtiden er grønn.
– Vi kjemper for at Europa nå skal investere i grønn vekst, der vi kobler vekst og energiforbruk, sier han.
Rasmussen ser at omleggingen vil kreve mye ressurser, men mener det er en langsiktig og livsviktig investering som betaler seg fremover.
– Vi må flytte fokus fra bedrifters hovedansvar for å ivareta aksjonærenes interesse, til å
vektlegge bedriftens ansvar overfor andre som berøres av bedriftens aktiviteter, som mil- jøet, ansatte og forbrukeren.
– Europa trenger et økonomisk retningsskifte. I vår del av verden konkurrerer vi vanskelig på lønn, men vi kan konkurrere på kunnskap og tek- nologisk kompetanse. Det må til for å utvikle nye arbeidsplasser for fremtiden, avslutter han.