Økt dialog med Kina!

Oslo Aps Internasjonale Forum vedtok på sitt årsmøte i går en sterk oppfordring til dialog med Kina. En miljø-og energidialog, dialog om Den Nordlige Sjørute og et initiativ fra Arbeiderpartiet til dialog med Kommunistpartiet var vektlagt i forslaget.

Internasjonalt Forum oppfordret:

  • Regjeringen til å ta initiativ til en energi- og miljødialog med Kina for å forbedre samarbeidet innen petroleumssektoren, ”grønn” energi, kortlivede klimagasser og redusert avskogning.
  • Regjeringen til å ta initiativ til økt kontakt med Sør-Korea, Japan, Kina og Russland, samt andre stater for en tettere dialog om handel og transport langs Den Nordlige Sjørute. (les om norsk-kinesisk samarbeid i nordområdene her)
  • Regjeringen til å videreføre den gode dialogen med kineserne på områder som helse og sosialpolitikk.
  • Arbeiderpartiet til å forsterke og videreføre dialogen med Det kinesiske kommunistpartiet på temaer som omfordeling, velferd og sosiale/kulturelle rettigheter.
  • Arbeiderpartiet til å søke å forsterke dialogen mellom yngre representanter i begge partier.
  • Arbeiderpartiet til å opprette dialog med lokalt/regionalt nivå i Det kinesiske kommunistpartiet.
  • Regjeringen til å liberalisere den norske visumpolitikken for borgere fra Fastlands-Kina i tråd med endringene, som andre Schengen-land har gjort.
Som bakgrunn for vedtaket ble blant annet følgende sagt:

Energi- og miljødialog. På energifeltet har Norge og Kina klare sammenfallende handelsinteresser, interesse for å ta tak i miljøproblemer og besitter teknologi innen ulike typer grønn energi. Norge er en av verdens største energiprodusenter og eksportører, mens Kina er en av verdens største forbrukere.  Energi- og miljøspørsmål kan brukes som en felles plattform for dialog om andre spørsmål knyttet til forholdet mellom Norge og Kina.

Den Nordlige Sjørute (DNS) forbinder Nord-Atlanteren med det nordlige Stillehavet gjennom skipsleden langs den nordlige delen av Norge og Russland til Asia. I framtiden vil denne skipsleden være en stor mulighet for kortere reisetid fra Europa til Asia og for norsk-kinesisk samarbeid på energiområdet. Det er viktig at Havretten og andre internasjonale avtaler følges i nordområdene. En slik dialog er en god mulighet for Norge for å forbedre de norsk-kinesiske relasjonene.

Dialog med kommunistpartiet.  Arbeiderpartiet har startet en dialog med det kinesiske kommunistpartiet om velferd og sosiale rettigheter. Siden Nobel fredspris har møter mellom sentralledelsen i de to partiene blitt mer utfordrende. Arbeiderpartiet bør derfor ta initiativ til dialog mellom lokale/regionale partier og yngre krefter i partiene. Ungdoms-OL i Kina i 2014 og i Norge i 2016 kan være en mulighet for dialog.

Visumpolitikk. Kina har offentliggjort at de vil endre sin visumpolitikk og at norske statsborgere vil bli gitt den samme restriktive behandling når de søker om visum, som kinesiske statsborgere blir gitt – når de søker om visum til Norge.

Forslaget kom opprinnelig fra Internasjonal Forums Kinagruppe, som består av:

Lasse Efskind, Line Tresselt, Stian Eris, Fred Radenbach, Stina Torjesen, Gerd Kvanvig, Lars Martin Mediaas, Wei Chen, Alfred Kalheim, Anders Hellebust, Andreas Kravik, Svein Fredrik Hjelmås, Anette Helleborg, Monica Semb Sætre, Live Grøtting, Frode Vedeld, Thomas Tørnquist, Rauf Mohamed Cassim, Erik Paasche, Raja Balasingam, Torill Stokland, Kim Gabrielli (leder). Har du lyst til å være med i gruppa, ta kontakt med Kim på kim.gabrielli@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: