Hvis du googler «sosialdemokratisk utenrikspolitikk» dukker det opp fint lite. Et debattinnlegg av Torbjørn Jagland og litt annet, men de helt store ideologiske debattinnleggene er ikke å oppdrive. Du kan lese det internasjonale kapitlet i boka Sosialdemokratiet av Thorsen, Bratberg, Brandal. Eller du kan ta en titt i Knut Frydelunds Lille land – hva nå? og En bedre organisert verden, Jan Egelands Det nytter eller Jonas Gahr Støres Å gjøre en forskjell.
Men uansett: En partipolitisk og/eller ideologisk utenriksdebatt trengs.
Derfor har tenketanken Progressivs arbeidsgruppe for Internasjonal Politikk (IP)/Globalpolitikk bestemt seg for å ta opp tråden for å se på sosialistsisk/sosialdemokratisk/progressiv utenrikspolitikk.
Følgende møterekke er satt opp. Du er hjertelig velkommen til å delta på enkelte møter eller å melde din interesse for å være med i en av de seks mindre «elektroniske» arbeidsgruppene. Disse arbeidsgruppene vil forberede møtene på e-post og lage et notat om nye ideer i etterkant. Har du lyst til å komme, er det bare å møte opp. Vil du være med i forberedelse eller etterarbeid på e-post gir du beskjed til IP-gruppas leder, Kim Gabrielli på kim.gabrielli@gmail.com
Møtedatoer 2012:
22. februar: Hva er progressiv (sosialistisk/sosialdemokr.) utenrikspolitikk? Innledning ved forskerne og ideologene Dag Einar Thorsen og Øivind Bratberg, forfattere av boka «Sosialdemokratiet».
15. mars: Europa
11. april: Makt i endring
2. mai: Nordområdene og energi
31. mai: Krig, fred og sikkerhet
13. juni: Folkerett og int. samarbeid, pol. og siv. rettigheter
19. september: Omfordeling: handel og bistand, sos. og kult. rettigheter
24.oktober: Utenrikspolitikk og folkestyre. Utenrikspolitikkens struktur og organisasjon i Norge.
20. november: Oppsummering: Hva er altså en progressiv utenrikspolitikk for Norge og hvordan bør den se ut?
Tid: kl 17-20 Sted: Rådhusgata 4, Progressivs kontor
Les mer: Hva er egentlig progressiv utenrikspolitikk II?
Kjør debatt!
Velkommen!
Godt initiativ, men håpløst grafisk uttrykk.
Du kan jo forsøke å google «sosialdemokratisk innenrikspolitikk». Det er ikke rare greiene, det du finner der heller.
Jeg tror den sosialdemokratiske kvaliteten ved alle politikkområdene handler om å heve seg over det lokale, regionale, nasjonale interesse-perspektivet, og bruke de samme sosialdemokratiske utsjekkings-kriteriene på dem alle: Er denne politikken bærekraftig? Er den gjennomførbar innenfor en realistisk ramme? Gir den både kortsiktige og langsiktige positive virkninger for de menneskene vi er opptatt av å tjene? Er den rettferdig og rimelig? Framstår den også som rettferdig og rimelig? Er den godt forankret hos våre medlemmer og velgere? Sjekklisten kan sikkert gjøres lenger. Fint hvis flere vil bidra til det!
Hei Olav, jeg er helt enig med deg! Men her er ønsket å spesifikt sette fokus på det internasjonale. Uavhengig av hva man måtte kalle dette; sosialdemokratisk eller kanskje ideologisk utenrikspolitikk, så er sannheten at det er for lite debatt. UD har gjort alt de kan for å få til en debatt gjennom blant annet Refleks-prosjektet. Men det er viktig at andre tør å diskutere de «utenrikspolitiske prioriteringene og målsetninger, som stort sett ligger fast» i følge partier og UD. Derfor alle som vil bidra i vårt arbeid i Progressiv er hjertelig velkommen til det!