Spansk sosialdemokrati søker: Seg selv og framtidens leder

Av Kim Gabrielli

Tidenes dårligste valgresultat: Det kan bare gå en vei. Det er utangsspunktet foran Det spanske arbeiderpartiets (PSOEs) landsmøte 3-5. februar 2012. PSOE har regjert i to perioder med Zapatero ved roret. Partiet har gjennomført dyptgripende og nødvendige reformer i det verdikonservative Spania. Samtidig feilet de når det gjaldt å regulere boligmarkedet, som var den viktigste grunnen til at Spania ble rammet så hardt av den internasjonale finanskrisa. De ble straffet med partiets dårligste valg noensinne.

Partiet er nå på søken etter nye ideer og og en ny leder.

På landsmøtet skal partiets nye leder velges. Valget står mellom Carme Chacón, som var forsvarsminister i Zapatero-regjeringen fra 2008-2011 og Alfredo Pérez Rubalcaba , som var PSOEs statsministerkandidat ved valget i 2011. Chacón ønsker å framstå som ung og nytenkende, mens Rubalcaba satser på stabilitets- og erfaringskortet. Chacón kan bli PSOEs første kvinnelige leder.

I følge avisa El País så leder Rubalcaba klart foran den 20 år yngre Chacón, selvom mange fylkeslag ennå ikke har bestemt seg. Samtidig minner El País om at før partiets landsmøte i 2000,  så Zapatero ut til å tape klart for sin motstander. Det endte med Zapatero-ledelse i 11 år.

Valgkampen mellom de to kandidatene foregår åpenlyst i media og begge har presentert egne politiske programmer til tross for at det er relativt få politiske ulikheter mellom dem. Rubalcaba foreslår konkrete tiltake for økonomisk utvikling og for å beholde sosiale velferdstiltak i krisetider. Han snakker om en sosial base/grunn («suelo social») som til alle tider må være tilgjengelig for befolkningen, som for eksempel utdanning for alle. Chacón på den annen side har i sitt program fokus på intern reform av partiet og internasjonalt samarbeid for et mer sosialdemokratisk Europa.

Den åpne debatten i media ser ut til å virke bra for PSOE: Debatten om sosialdemokratiet blir også lest av andre enn de mest aktive partimedlemmene. Debatten går aktivt på den venstreorienterte avisa El País’ politiske debattsider. Ledervalget handler altså ikke bare om to personer, men også om hvordan sosialdemokratene når ut til den jevne spanjol. Kanskje en åpen valgkamp blant lederkandidatene er noe å tenke på for Ap  den dagen Stoltenberg går av som leder?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: