Venstresidas vår i Russland?

Sosialdemokratene velger Mironov som presidentkandidat

Det sosialdemokratiske partiet Det rettferdige Russland nominerte i dag sin kandidat til presidentvalget i 2012. En ”russisk vår” utvikler seg raskt med store demonstrasjoner i flere byer. Men har sosialdemokratenes kandidat Sergei Mironov en sjanse mot Putin?
De fleste kildene peker på at om opposisjonen skal ha en sjanse, må de forene krefter og ha en felles kandidat. Kandidaten må skille seg klart fra Putin og den politiske makteliten.

Skiller Mironov seg nok fra Putin?

Mironov vil i følge The Moscow Times  ikke skille seg nok fra Putin: Mironov har vært Det rettferdige Russlands leder siden partiet ble grunnlagt i 2006. Han er en av politikerne fra makteliten og står for den jevne russer ikke for forandring.

Det rettferdige Russland (DRR) er en fusjon av partiet Rodina, Det russiske pensjonistpartiet og Det russiske livspartiet. Det nye partiet erklærte seg i 2006  som et støtteparti for president Putin. DRR skal ha røket uklar med Kreml i vår, da Mironov etter ti år ble sparket som formann i Konføderasjonsrådet, det øverste kammeret i Russlands nasjonalforsamling. Mange har ment at Oksana Dmitriyeva ville vært en annerledes og bedre sosialdemokratisk kandidat, men hun ble altså ikke valgt. I følge Russlands stemme var det ikke mulig å stemme på andre enn Mironov under nominasjonsmøtet.
Kan opposisjonen forene krefter?

Det rettferdige Russland er ”consultative party»  i Socialist International og deres program vitner om at partiet er sosialdemokratisk anlagt (utdrag):

The purpose of fair government social policy is social protection, the creation of conditions for the self-realization of each person and concrete, effective help for those who, for different reasons, find themselves on the sidelines of life.

Social justice is expending resources effectively to create conditions in which people have an opportunity to change their lives.
Freedom without fairness is always freedom for the few.

We support a market economy, but not a market society.

Samtidig er det betimelig å spørre seg om partiet kun er sosialdemokratisk på papiret og hvor handlingskraftig DRR egentlig er: Det ble tross alt stiftet mer eller mindre som et støtteparti for Putin. Måten Mironov ble valgt i partiet kan også tyde på at DRR også har et stykke å gå for å komme bort fra «styrt demokrati». Deler av DRRs program skiller seg klart fra Kommunistpartiets (KPRFs) politikk. Men DRR er forsiktige med å omtale kommunistisk politikk negativt i programmet. De snakker derimot om  ”New Socialism” som deres politiske filosofi. Programmet vitner om at DRR på sikt har en ambisjon om å slå seg sammen med KPRF og andre mindre venstrepartier. Mironov foreslo i 2007 at KPRF og DRR skulle slå seg sammen. Dette ble ikke positivt mottatt hos KPRF, som er større enn DRR. Allikevel valgte flere tusen av KPRFs yngre medlemmer å bytte parti til DRR. Under valget 2011 fikk DRR 13 %, mens KPRF fikk 19 %. Til sammen økte de to partiene med over 13 % fra forrige valg. Fordi DRR fortsatt er mindre enn KPRF,  er det lite sannsynlig med en fusjon nå. Problemet er også at kommunistenes kandidat Gennady Zyuganov er av ”den eldre garde”. Heller ikke han kan være en samlende figur for en russisk vår. Ellers er det blitt pekt på 35-åringen  Alexei Navalny, som en  samlende leder for framtida. Han står bak flere av demonstrasjonene i det siste. Men det er ikke trolig at verken Zyuganov eller Mironov vil tre til side for Navalny. Les engelsk oversettelse av Navalnys blogg her.

Håpet er at etter våren kommer sommeren

Så lenge eldre ledere holder på makta og en fusjon på venstresida er umulig, er det ikke håp for at KPRF eller DRR sammen eller alene vil true Putins gjenvalg som president. Det eneste håpet er at den russiske våren vil tine politisk tundra og presse opposisjonen til å forene krefter. Krefter som kan få en vår til å gå over i en demokratisk sommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: