Mario Monti x 2: Italias og streikerettens frelser?

Mario Monti er lansert som den ukarismatiske redningsmannen, som skal frelse Italia fra undergangen. Etter mediene og dagens situasjon å dømme så er Italias apokalypse nær.  Monti lanseres som en ukjent og grå teknokrat, som har dårlig tid og dårlige odds.

Men mange vil hevde at Monti har vist superkrefter før gjennom at han reddet streikeretten i EU. Og ikke nok med det, han vil nemlig gjøre det igjen: Han fikk i 1997 en regulering oppkalt etter seg og en ny er på vei: Mens ”Monti 1-reguleringen” ble vedtatt i 1997, er Monti 2 nå i emning.

Hva er Monti-reguleringen og hvorfor er den viktig?

I rollen som EU-kommissær for det indre marked introduserte Mario Monti reguleringen, som balanserer retten til kollektiv handling med fri flyt av varer. Regelen sier at fri flyt av varer i EU ikke skal ha forrang for blokader og konflikter. Dette innebærer  at politiet ikke kan gripe inn mot streiker og blokader under henvisning til retten til fri flyt av varer.

Mange anser denne reguleringen som EUs første rettsakt som sikrer streikeretten:

”Reguleringen skal ikke tolkes slik at den hindrer på noen måte utøvelsen av fundamentale rettigheter anerkjent av medlemslandene, inkludert retten til kollektiv handling” (les mer: LOs Brusselkontor)

Men Monti 1 regulerer kun forholdet mellom fri fly av varer og kollektive handlinger. Hva med fri flyt av tjenester?

Nettopp dette spørsmålet har blitt tvunget fram av uenigheter mellom selskaper og europeisk fagbevegelse. Selskapene ønsker i flere tilfeller ikke å inngå tariffavtale. Dette har ført til streik og boikott fra fagbevegelsens side.  Sakene har endt i den europeiske domstolen, som en følge av overnasjonell karakter knyttet til det indre marked. EU-domstolen har satt fri flyt av tjenester over retten til streik eller konflikt. Europeisk fagbevegelse og Den Europeiske Faglige Samorganisasjon (DEFS/ETUC) krever derfor nå en regulering for å sikre arbeidstakernes rett til å streike og kollektiv handling også i denne sammenhengen.

Etter oppdrag fra Europakommisjonen la Mario Monti i 2010 fram en rapport om fremtiden til det indre marked i forbindelse med ”Single Market Act”.  EU-kommisjonen har på bakgrunn av rapporten lenge arbeidet med et forslag til en Monti 2. Forslaget var ventet framlagt i desember 2011.  Men det er nå utsatt.

Monti 2 er på vei og vi får sette vår lit til at DEFS  holder trykket oppe.

Men kan Monti lykkes på begge fronter? Jeg vedder i hvert fall på at Monti 2 er på plass før balansen i Italias finanser er det. Men hvem vet? Mario Monti har jo vist superkrefter før…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: